DR. IONIȚĂ: PERSONALUL DIN LABORATOARE VA AVEA SALARIILE MĂRITE. E O REPARAȚIE MORALĂ PENTRU EROII NEVĂZUȚI AI ACESTOR ZILE

Deputatul brăilean Antoneta Ioniță (PNL) salută modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării salariilor biologilor, biochimiștilor, chimiștilor și fizicienilor, respectiv întregului personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare.

Într-un comunicat dat publicității, dr. Ioniță afirmă că este „o reparație morală pentru personalul din laboratoare, eroii nevăzuți ai acestor zile”: „Biologii, biochimiștii, chimiștii și fizicienii, întreg personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare vor avea salariile mărite, reașezate conform grilelor, după ce deputații au decis Modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. De același tratament beneficiază și farmaciștii și psihologii care lucrează în sistemul public de stat, ale căror venituri nu erau conforme cu Legea salarizării unice. Măsurile urmează să intre în vigoare odată cu rectificarea bugetară.

Este o reparație morală care se face biochimiștilor, biologilor, chimiștilor, fizicienilor, care în forma inițială a legii au fost omiși de la o plată conformă cu studiile, veniturile și responsabilitatea lor. Așa s-a ajuns ca un asistent medical de laborator să aibă un salariu mai mare decât al unui biolog, biochimist, chimist sau fizician care coordonează activitatea laboratorului. O reparație este și pentru farmaciștii din sistemul public, o recunoaștere a importanței muncii lor.

Biologii, chimiștii, biochimiștii sunt eroi nevăzuți ai acestor zile, în care bătălia cu coronavirusul este una fără precedent în istoria modernă. Ei sunt cei care prelucrează testele și dau verdictele, de munca, de atenția și de implicarea lor depinde fiecare caz în parte. De aceea, consider că nu este loc de nuanțe sau implicații politice și că reașezarea veniturilor acestor categorii de personal este un gest obligatoriu și responsabil”.