DR. IONITA: PROGRAMUL DE DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI DE SAN AR FI TREBUIT SA DEMAREZE IN 2018. LA ACEASTA DATA, EU NU STIU SA FI INCEPUT

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) considera ca Ziua internationala de lupta impotriva cancerului de san, marcata in fiecare an la 1 octombrie, ar trebui sa fie un motiv de reflectie pentru toti factorii responsabili din sistemul medical, care “promit programe ce raman mereu doar pe hartie”.

Dr. Ionita i-a cerut informatii ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, cu privire la programul de depistare precoce a cancerului de san, despre care guvernantii anuntasera ca va demara in 2018: ”Ministerul Sanatatii a anuntat cu multa pompa, inca de anul trecut, ca va demara din 2018 primul program de depistare precoce a cancerului la san, care se va derula pe o perioada de cinci ani si prin care peste 30.000 de femei vor fi testate gratuit. Suntem pe 1 octombrie 2018 si am avut curiozitatea sa o intreb pe ministrul Sanatatii daca in cadrul Planului national integrat de control al cancerului a fost implementat proiectul-pilot de depistare precoce a cancerului de san si care este stadiul implementarii acestuia. Ca medic de familie, ar fi trebuit sa aflu ca acesta a demarat si sunt convinsa ca pana acum nu s-a intreprins nimic. Aceleasi promisiuni, aceeasi iresponsabilitate a guvernantilor, care arareori reusesc sa si puna in aplicare proiectele bune si necesare, de care oamenii chiar au nevoie”.

Parlamentarul liberal a precizat intr-un comunicat dat publicitatii ca ”in  Romania, cancerul de san se afla pe primul loc ca incidenta. La fiecare trei ore, o femeie moare din aceasta cauza, iar numai in ultimul an au fost diagnosticate 7.500 de cazuri noi. Depistarea bolii in faze incipiente, prin preventie organizata (screening), ar fi de o importanta majora pentru salvarea de vieti. Programul de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament al cancerului de san urma sa se deruleze in mai multe regiuni din Romania, inclusiv in judetul Braila si ar fi presupus servicii gratuite de testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor depistate, inclusiv preluarea in tratament a pacientelor. Programul ar fi trebuit sa aiba si o componenta de educare si informare a femeilor, precum si formarea personalului medical de specialitate, dar totul ramane un proiect neimplementat”.