Dr. Pricop: Managerul unui spital trebuie sa fie medic. Un medic care sa aiba cunostinte de management in sanatate

P1070626

Medicul Cristian Pricop, care candideaza pe lista PNL Braila pentru un nou mandat de consilier municipal, declara ca in opinia sa, este de dorit ca Spitalul Judetean – si in general, orice spital – sa fie condus de un medic, nu de o persoana din afara sistemului, cum ar fi un economist sau un jurist. Cristian Pricop sustine ca numai un om care cunoaste sistemul din interior, un doctor, poate sa inteleaga pe deplin toate elementele care influenteaza bunul mers al unei astfel de institutii medicale si sa ia decizii in consecinta: “Eu spun ca managerul unui spital trebuie sa fie medic, pentru ca sa inteleaga ceea ce se intampla in cel spital, ca sa inteleaga ce lucruri sunt importante acolo, ce are prioritate intr-un spital, sa inteleaga care sunt problemele de rezolvat intr-o prima etapa”.

Intrebat daca i se pare corect ca managerul unui spital, medic fiind, sa opereze in fiecare zi, timp de cateva ore, in loc sa-si faca treaba in calitate de conducator al unitatii respective – ceea ce i se reproseaza  managerului Spitalului Judetean Braila, dr. Mihail Iugulescu -, Pricop a spus: “Eu, cand am fost manager, nu am avut activitate medicala. Managerul poate sa desfasoare si o activitate medicala, dar in afara orelor de program ca manager”.

In ceea ce priveste argumentele celor care sustin ca e de dorit ca managerul unui spital sa nu fie medic, pentru ca astfel, fiind “din afara sistemului”, poate lua masuri transante, poate sa “sparga buba”, daca e nevoie, fiindca nu e tentat sa tina partea doctorilor, Cristian Pricop a comentat: “Aceste probleme sunt generale, in orice structura si in orice domeniu se poate gandi in acest fel. Intr-adevar, se poate interpreta si in acest fel, dar nu cred ca important este acest lucru; important este ca spitalul de functioneze, important este ca fiecare sa-si stie locul lui in cadrul spitalului, ca fiecare sa fie la locul potrivit, in momentul in care e nevoie de el. De aceea, eu totusi sustin ca managerul unui spital trebuie sa fie medic. Un medic care sa aiba cunostinte temeinice de management in sanatate, sa aiba experienta, in primul rand, sa aiba cunostinte in mai multe domenii, cum ar fi in ceea ce inseamna resurse umane”.