Dr. Voicu, despre incidentul cu liftul din Spitalul Clinic Județean Brăila: „Nu a fost «alunecare controlată», a fost necontrolată. Două persoane au suferit leziuni”. Pe surse: același lift, care a fost folosit din nou astăzi, a fost blocat în această seară de liftieră, pentru că mirosea puternic a ars

Nu a fost „alunecare controlată” a liftului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, ci a fost alunecare necontrolată și nu a fost doar o persoană afectată de alunecarea necotrolată a liftului, ci au fost două – sunt informațiile pe care le-am obținut de la purtătorul de cuvânt al spitalului amintit, dr. Dragoș Voicu, pe care l-am contactat  după ce am primit mesaje de la angajați ai unității amintite, care ne-au declarat că liftul amintit nu a fost coborât la modul controlat de specialiști, ci s-a prăbușit de la etajul 3 și că două persoane au fost rănite.

Informațiile inițiale au fost că ieri liftul respectiv, în care erau mai multe persoane, s-ar fi prăbușit.

Contactat telefonic, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului  Clinic Județean de Urgență Brăila, Viorel Botea, ne-a declarat că nu a fost vorba despre prăbușirea liftului, ci despre faptul că acesta a rămas blocat la etajul I, că au fost chemați specialiștii care au realizat „o alunecare controlată”, astfel încât liftul a fost adus la subsol și acolo au fost scoase din el toate persoanele.

După publicarea articolului cu declarațiile lui Botea, am primit mesaje de la angajați ai spitalului care afirmau că nu a fost alunecare controlată de la etajul I, ci o prăbușitre de la etajul III, că o asistentă s-a ales cu fracturi și era aseară în terapie, iar o infirmieră s-a ales cu leziuni.

L-am contactat în continuare pe purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean, dr. Dragoș Voicu, ce ne-a dat noi informații pe această temă.

Acesta ne-a citit din nota de relație dată de liftiera care era în lift și care a declarat: „La ora 15:30 eram în ascensor împreună cu alte 7 persoane, la etajul III. Am apăsat butonul de comandă pentru etajul IV. Ascensorul s-a deplasat spre etajele inferioare cu viteză mică. Când a  ajuns aproximativ între etajele I și parter a avut o oprire bruscă, după care a pornit tot cu viteză mică până la subsol, unde s-a oprit tot brusc, dar la o diferență de paviment de circa 25 de centimetri”.

Dr. Voicu a continuat: „N-a fost «deplasare controlată», fiindcă liftul a alunecat, comanda a fost în sus și liftul a alunecat în jos. Acest lift, din ce am înțeles de la partea tehnică, are numai două sisteme de frânare – e vechi, are 42 de ani -; primul sistem de frânare a acționat la oprirea aceea bruscă, ce a fost un șoc și al doilea sistem de frânare a acționat când liftul s-a oprit definitiv. Nu a ajuns la tampoanele de jos, de la subsol, s-a oprit înainte de a ajunge la ele.

În afară de sperietură, de panică, în lift, o asistentă de la Medicală care avea probleme mari cu coloana cervicală, ca urmare șocului despre care vă vorbeam, a suferit o fractură de vertebră T1, la gât. Dacă ar fi fost doar șocul de la oprirea bruscă a liftului, leziunile nu ar fi fost în zona gâtului; erau niște leziuni preexistente și a fost suficient acel șoc ca să apară probleme în acea respectivă. A venit neurochirurgul la spital, i s-a făcut CT, dar nu a fost internată, e în afara oricărui pericol. Fisurile acelea nu sunt în zona care să afecteze măduva spinării.

Din ce am aflat, mai era o infirmieră care la șocul ăla a căzut peste căruțul în care era un pacient și s-ar fi lovit la genunchi, dar nu a fost ceva grav; s-ar putea chiar ca acea infirmieră să fie la serviciu în seara asta.

Deci din punct de vedere medical, cine a fost afectat, a fost rezolvat imediat, iar din punct de vedere tehnic, a fost anunțată toată lumea care trebuia să intervină, au venit de la Galați și au rezolvat ce trebuia rezolvat cu liftul. S-a intervenit cât se poate de repede, au anunțat evenimentul”.

Întrebat dacă liftul respectiv este folosit acum sau este încă blocat, pentru reparații, dr. Voicu ne-a declarat că acesta a fost reparat ieri de specialiștii care au venit la fața locului și în cursul zilei de azi a început să fie folosit din nou.

Acesta a mai precizat că liftul avea toate verificările la zi și că abia în primăvara anului următor era programată următoarea verificare.

 

Potrivit unor informații de ultimă oră obținute de la angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, în această seară, liftul amintit a fost blocat de liftieră la etajul VII, deoarece la etajele superioare mirosea puternic a ars și era și un fel de „ceață albă” – exprimarea surselor noastre – suspectă, iar personalul medical a bănuit că este iarăși o problemă la lift și nu a mai avut curajul să urce în el.