DRĂGHINCESCU: 8.563 HA DIN BRĂILA AU FOST DECLARATE CALAMITATE ȘI UTILIZATORII ACESTORA VOR FI DESPĂGUBIȚI, FĂRĂ CA EI SĂ FACĂ VREUN EFORT PENTRU REALIZAREA UNEI PRODUCȚII MINIME. VECINII LOR CARE AU MUNCIT DE S-AU SPETIT NU SUNT AJUTAȚI CU NIMIC

Subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, a trimis pe 6 octombrie ministrului Agriculturii, Adrian Oros, o adresă prin care „îi propune” acestuia să analizeze posibilitatea acordării unui sprijin financiar producătorilor agricoli care, deși au irigat culturile în acest an agricol,  din cauza fenomenului de secetă pedologică, au obținut rezultate slabe la hectar, culturile respective (grâu, orz, porumb, floarea soarelui, etc) fiind afectate”.

În documentul amintit Drăghincescu afirmă că „pentru cei care au depus eforturi foarte mari pentru a iriga este frustrant să vadă cum sunt despăgubiți doar cei care, deși aveau posibilitatea să își ude culturile, nu au făcut-o”: „Știți mai bine decât mine cât de greu le este agricultorilor când este secetă sau inundație, când temperaturile sunt mult prea scăzute, iar iernile sunt fără zăpadă. În astfel de momente de criză agricultorii care muncesc cu adevărat trebuie ajutați. Seceta pedologică nu îi afectează doar pe cei care au declarat culturile calamitate. Seceta pedologică îi afectează pe toți agricultorii, inclusiv pe cei care au udat terenurile deținute în proprietate/administrare, cărora le este imposibil să suplinească prin irigații cantitatea de apă lipsă, provenită de la ploaie, pe o perioadă lungă de timp. Irigațiile rezolvă doar provizoriu și insuficient acest neajuns.

Utilizatorii de terenuri au înțeles motivația și eforturile Guvernului României de a aduce apa la limita terenurilor pe care le administrează, dar aplicarea irigațiilor a ridicat costurile pe suprafața de teren. Poate a venit momentul ca munca și eforturile depuse (fizice și financiare) să fie răsplătite, iar cei care au depus aceste eforturi să fie stimulați și despăgubiți, dacă veți considera că este cazul.

Pentru cei care au depus eforturi foarte mari pentru a iriga este frustrant să vadă cum sunt despăgubiți doar cei care, deși aveau posibilitatea să își ude culturile, nu au făcut-o, chiar dacă în unele cazuri canalul de aducțiune apă se afla la limita terenului utilizat. În aceste condiții, consider că ar trebui despăgubiți și cei care s-au străduit să își ude terenurile, poate uneori insuficient, din motive financiare, dar care, din cauza secetei pedologice, au obținut producții slabe sau foarte slabe la hectar, care nu acoperă nici măcar prețul de cost în unele cazuri.

În susținerea celor de mai sus dau ca exemplu cele 8.563 de hectare din județul Brăila, irigabile, care au fost declarate legal calamitate și pentru care utilizatorii acestora vor fi despăgubiți, fără ca aceștia să facă vreun efort suplimentar pentru realizarea unei producții minime care să acopere prețul de cost/ ha, timp în care vecinii lor care au muncit de s-au spetit nu sunt ajutați cu nimic”.