DRAGHINCESCU: DL. BOTEA, TRAIAN SI DR. ILIE, PUTETI RELUA PROPUNEREA MEA PRIVIND ACORDAREA TITLULUI DE CETATEAN DE ONOARE AL BRAILEI LUI VASILE DATCU?

Presedintele PND Braila, Simona Draghincescu, le transmite printr-o postare pe FB colegilor sai de partid, consilierii municipali  Bogdan Botea, Adrian Traian si Gina Ilie, sugestia ca acestia sa reia in CLM propunerea facuta de ea in 2013, privind acordarea titlului de Cetatean de onoare al Brailei lui Vasile Datcu. Draghincescu apreciaza ca pentru meritele sale deosebite in “activitatea stiintifica, economica, sociala, culturala“ si pentru “contributia importanta la dezvoltarea si cresterea prestigiului Municipiului Braila la nivel national si international”, Datcu merita din plin acest titlu.

<<Dl Bogdan Botea, Adrian Traian si dr Gina Ilie, puteti relua propunerile mele, asa ne-am angajat in fata alegatorilor: ca vom continua proiectele vechi si vom veni cu altele noi.  Ce ziceti?>>, ii intreaba Draghincescu pe colegii sai pe o retea de socializare, dupa care aceasta prezinta argumentele in baza carora a propus, pe cand era consilier municipal, acordarea titlului de Cetatean de onoare al municipiului Braila lui Vasile Datcu: <<Voi pleca in informarea pe care o voi face de la tanarul inginer navalist Vasile Datcu din Braila, care prin inventiile brevetate: „Schela suspendata pentru constructii de nave”, atestata cu brevetul de inventie nr 70.023/28.02.1978, „Traductor de Vascozitate” – brevetul de inventie nr 70214/19.08.1981 sau „Dispozitivul de etansare mecanica”, brevetat sub numarul 78.910/22.01.1982, cu siguranta a adus o plus valoare activitatii Santierului Naval Braila si a usurat munca a mii de oameni de la brevetarea inventiilor sale, pana astazi.
In motivarea mea pot vorbi si despre activitatea stiintifica a dlui ing. Vasile Datcu, prin prisma diplomelor de onoare obtinute de acesta in cadrul concursurilor sau simpozioanelor tehnico – stiintifice ale constructorilor de nave, prin lucrarile prezentate si premiile obtinute.
Despre meritele din Revolutia din Decembrie 1989 ale acestui om deosebit n-o sa vorbesc prea mult, deoarece titlul de „Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989” obtinut este suficient ca semn de pretuire a spiritului de sacrificiu manifestat in lupta pentru victoria revolutiei anticomuniste.
Despre PRIMUL PRIMAR AL JUDETULUI BRAILA numit imediat dupa evenimentele din decembrie 1989 nu mai vorbeste nimeni in ultimii 23 de ani, iar despre meritele acestuia, cu atat mai putin.
Primul Primar al Judetului Braila, de fapt PRIMUL PREFECT al judetului BRAILA care se ocupa si de treburile administrative ale Municipiului, pe langa cele ale judetului, a fost dl ing. VASILE DATCU.

Foarte putini dintre noi isi mai aduc aminte ca Vasile Datcu a fost acela care, in calitatea detinuta, cea de PRIMAR al judetului Braila, a atribuit terenul pe care s-a ctitorit Catedrala Libertatii – „Adormirea Maicii Domnului”, in folosinta gratuita Episcopiei Dunarii de Jos. Acest important edificiu bisericesc s-a ridicat in semn de respect si pretuire pentru jertfa sublima a tineretului roman in Revolutia din 1989, fixand definitiv in posteritate profilul moral al generatiei care si-a dat viata pentru libertate.
Cu o minte deschisa si o viziune spre viitor, respectand dreptul oricarui cetatean de a apartine unui cult bisericesc, altuia decat cel ortodox, caruia ii apartine, Vasile Datcu a sprijinit construirea Catedralei Evangheliste, prin acordarea terenului necesar ridicarii acestui asezamant pe strada Belvedere din Braila. In acest moment, pe langa biserica, in acest asezamant se gaseste si centrul Medical „Diaconia”, unitate medicala ce este o donatie a Comunitatii Americane, pentru Comunitatea din Braila.
De toate aceste realizarii beneficiaza cetatenii Brailei si nu numai, de mai bine de 20 de ani.
Dupa Decembrie 1989, PRIMUL PRIMAR al judetului Braila – ing. Vasile Datcu si Comandantul IJP Braila, col. Grigore Constantinescu, au sprijinit ideea construirii unui sediu special destinat arhivelor brailene, sediu care s-a si materializat prin sustinerea si demersurile acestora in str. Plevna.
Despre activitatea culturala a dlui ing. Vasile Datcu se pot scrie pagini intregi si chiar o carte”.

In continuare, liderul PND mentioneaza activitatea de scriitor si eseist a lui Datcu, precum si distinctiile si premiile numeroase ce i-au fost acordate de-a lungul timpului, concluziond: “Toata aceasta prodigioasa activitate culturala a fost incununata de-a lungul timpului prin lucrarile publicate, iar ca suprema recunostinta a capacitatii sale intelectuale si de analiza a situatiilor si relatiilor interumane, este titlul obtinut la Forumul Mondial al Filozofilor de la Atena, fiind SINGURUL roman invitat, unde a primit, la a treia editie la care a participat, pentru lucrarea filozofica prezentata, valorosul titlu de <<Citizen of the Earth–XXI>> – <<Cetatean al Pamantului>>. Ing Vasile Datcu se numara, astfel, printre cei 20 de filozofi ai lumii care au primit o asemenea distinctie in cadrul acestui important Forum, dintre sutele de participanti de la infiintare, pana la ultima editie.

Oare cum putem accepta ca o valoare sa fie apreciata la nivel mondial, iar noi, acasa, sa nu o punem in valoare, oferindu-i locul meritat?”.