DRĂGHINCESCU: SUNT UNELE PERSOANE CARE NU VOR SĂ ACCEPTE CĂ AU ÎNCĂLCAT LEGEA ȘI PARTICIPĂ LA ALEGERILE LOCALE FĂRĂ NICIO PROBLEMĂ

„Sunt unele persoane care nu vor să accepte că au încălcat legea și participă la alegerile locale din 27 septembrie fără nicio problemă” – este declarația subprefectului Brăilei, Simona Drăghincescu, cu referire la unii consilieri locali care în cursul acestui mandat s-au înscris în alte partide și care, potrivit legii, ar fi trebuit să-și piardă mandatul de ales local, dar ei au rămas în continuare în consiliile locale respective, au votat și au încasat și indemnizația aferentă.

Drăghincescu a făcut referire, printre alții, la cazul lui Dan Păun (foto), care a fost ales consilier municipal pe lista ALDE Brăila, care a trecut în acest an la PPUSL și a rămas în continuare consilier, iar acum candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean: „Legea nu menționează în mod expres că Instituția Prefectului se poate autosesiza în asemenea cazuri și de fiecare dată când există o asemenea situație este obligatoriu ca Instituția Prefectului să fie sesizată de o anumită persoană sau de un partid politic.

Au fost foarte mulți consilieri care s-au înscris la alte partide. Păi înseamnă că în momentul în care s-a înscris la alt partid, acesta și-a pierdut calitatea de membru al partidului la care se afla inițial și în mod automat a pierdut orice funcție pe care o datora partidului pe a cărui listă a fost ales!

Pe mine, personal, mă deranjează, ca și autoritate implicată în această chestie, autoritate ce nu poate să ia act când un consilier a anunțat în plenul CLM «Domnule, eu sunt președinte la un nou partid!» de la începutul anului 2020. Păi de la începutul anului 2020 până în septembrie 2020, CLM a funcționat cu acea persoană care nu mai este membru de partid la ALDE!

Deci eu nu aduc nicio acuzație nimănui, este alegerea fiecăruia să plece la orice partid consideră că trebuie, dar în momentul în care te duci la un alt partid trebuie să știi că ți-ai pierdut toate drepturile, că nu mai ești în CLM și ți-ai pierdut toate drepturile și funcțiile pe care le-ai deținut în urma alegerii pe listele acelui partid de la care ai plecat.

Nu este nici legal și nici moral să fii ales pe lista unui anumit partid și tu te înscrii bine mersi în alt partid, funcționezi în continuare în CLM, încasezi contravaloarea indemnizației din CLM, deși nu ai dreptul să mai fii acolo. Iar ca Prefectură nu ne putem autosesiza în această situație! Probabil că o să fac o propunere de Hotărâre de Guvern de completare a legii, care să spună că în situația în care există suficiente informații, Prefectura se poate autosesiza și poate să ia atitudine.

Aceste persoane care nu vor să accepte că au încălcat legea în acest fel participă în continure la alegeri fără nicio problemă. Legea nu sancționează această încălcare, nu este sancționată în niciun fel, dar banii ăia parcă tot ar trebui să-i dai înapoi, dacă nu mai erai la partidul X…”.

Drăghincescu a mai spus că din cauză că acest gen de persoane au continuat să  voteze în consiliile locale, deși din punct de vedere legal nu mai aveau calitatea de consilier, există riscul de a fi pusă sub semnul întrebării legalitatea unor hotărâri aprobate cu votul lor: „Legea spune că în momentul în care te-ai înscris în alt partid ai demisionat de drept din partidul din care ai făcut parte și trebuie să pleci, domnule! Adică dacă n-au atâta conștiință… Cum să-l mai votez pe ăla încă o dată, dacă e clar din start că el a încălcat legea și nu-și asumă această încălcare a legii?”.

Potrivit unor surse, la nivelul județului ar fi câteva zeci de persoane care au trecut la un alt partid, dar care și-au păstrat mandatul de consilier și care au votat în consiliul local din care făceau prte inițial, deși potrivit legii, mandatul lor ar fi trebuit să înceteze din momentul în care s-au înscris într-o altă formațiune politică.

Drăghincescu a mai făcut referire în acest sens și la consilierul municipal Daniela Rădulescu, aleasă pe listele ALDE, care s-a înscris în PMP și candidează la alegerile locale din partea acestui partid.