„DRAGOBETELE SARUTA FETELE VERSUS DRAGOBETELE FURA FETELE!”, LA COLEGIUL ECONOMIC „ION GHICA”
Colegiul Economic „Ion Ghica” din Braila a fost gazda unei manifestari intitulate „Dragobetele saruta fetele versus Dragobetele fura fetele!”, ce s-a desfasurat la finele saptamanii trecute, in cadrul Proiectului educational national ”EXTEMPORAL SI LA DIRIGENTIE!”.
Invitati si parteneri in proiect au fost reprezentanti ai Penitenciarului Braila, Inspectoratului de Politie Judetean, Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galati, Inspectoratului Scolar Judetean si Liceului de Arta „Hariclea Darclee”.
Intalnirea a avut ca scop informarea, prevenirea si lupta impotriva situatiilor cu caracter infractional privind traficul de fiinte umane, dar si dezvoltarea abilitatilor de comunicare a detinutilor cu partenerii externi, valorificarea potentialului lor creativ, precum si oferirea unor instrumente necesare alegerii unor actiuni educationale.
Cei peste 50 de elevi care au participat la aceasta activitate au aflat ca traficul de fiinte umane reprezinta o forma de sclavie moderna, in care victimele sunt exploatate fie sexual, fie prin munca ilegala si fortata, prin obligarea la cersetorie, la savarsirea de infractiuni etc. Adolescentilor li s-a explicat ca traficantii se folosesc de intermediari care recruteaza victimele si care, de cele mai multe ori, sunt persoane din anturajul acestora: prieteni, vecini, rude, iubitul/iubita sau chiar parintii. In plus, ei au aflat ca cele mai cunoscute modalitati de recrutare sunt propunerile directe facute de persoane fizice (de cele mai multe ori in localuri de divertisment- baruri, cluburi, discoteci) sau prin „retele particulare” (in familie sau in cercul de prieteni), dar ca victimele pot sa fie ademenite si prin intermediul agentiilor de selectie si plasare a fortei de munca, agentii de modeling, matrimoniale sau de turism. Adolescentilor li s-a mai spus ca frecvente sunt si ofertele de munca false de pe internet sau din mass-media, oferte privind studiile sau chiar casatoriile in strainatate, dar ca traficantii nu exclud nici modalitatile cu impact psihologic ridicat, precum rapirea si sechestrarea de persoane.
Invitatii au mai subliniat faptul ca victimele traficului de persoane sunt considerate marfuri ce pot fi cumparate si vandute, care sunt fortate sa munceasca, majoritatea in industria sexului, in sectorul agricol sau in ateliere clandestine, pentru salarii infime sau pentru nimic si ca traficantii obliga victimele sa returneze „ajutorul financiar” pe care l-au primit – sume care permanent cresc, la care se adauga dobanda si cheltuielile vietii de zi cu zi, astfel incat victimele intra intr-un sistem al falselor datorii, din care nu mai pot scapa.
Intalnirea a fost interactiva, au fost adresate intrebari, s-au oferit sfaturi si recomandari cu caracter preventiv, s-au prezentat cazuri reale, s-au vizionat filme documentare.
Invitatii au fost intampinati cu prajituri in forma de inimi, adecvate sarbatorii de Dragobete, realizate de elevii de la profil alimentatie publica si turism, iar elevii Liceului de Arta „Hariclea Darclee” au prezentat un moment artistic.