DRAGOMIR: AM INVESTIT IN FIRMA ECO SA CA SA O AVEM DE REZERVA, IN CAZUL IN CARE VIITORUL OPERATOR UNIC DE SALUBRITATE VA DA FALIMENT

Primarul Brailei, Marian Dragomir, are cunostinta despre faptul ca in unele judetene ale tarii in care deja s-a implementat varianta de operator unic de salubritate (adica un singur operator care sa se ocupe de salubritate in toate localitatile unui judet), dupa cateva luni de activitate, firmele respective au dat faliment, fiindca multi cetateni nu plateau contravaloarea serviciilor respective.

Dragomir spune ca tocmai de aceea Municipalitatea a decis sa investeasca in firma proprie, Eco SA, fiindca in cazul in care operatorul unic care va fi desemnat la nivelul judetului Braila nu va mai onora contractul, din diverse motive, sa existe o varianta de rezerva – Eco sa preia din mers activitatea si sa asigure serviciile de salubritate in municipiu, pana la stabilirea prin licitatie a unui nou operator unic: “Acesta este motivul pentru care noi am insistat atunci sa facem aceasta investitie la Eco, deoarece in situatia in care un operator castiga licitatia si ulterior se retrage din contract, nu este suficient ca CJ – care este titular de contract – sa aiba posibilitatea de a aplica penalitati sau alte tipuri de sanctiuni acelui operator, ci trebuie sa si avem cu cine sa intervenim. In acest caz, CJ va organiza o noua licitatie, dar sunt lucruri care vor dura din punct de vedere al procedurii”.

Edilul sef a precizat insa ca dincolo de variantele de rezerva la care se poate apela temporar – pana la organizarea unei noi licitatii si desemnarea unui nou castigator -, CJ nu poate renunta la solutia de operator unic de salubritate, dat fiind ca deja au fost accesate si folosite fonduri europene pentru constructia unor statii de sortare, pentru achizitionare de pubele noi, etc. Asadar, daca se va intampla ca primul operator unic sa dea faliment sau sa renunte la contract din diverse alte motive, se va organiza o noua licitatie si se va desemna un nou operator si tot asa, la nesfarsit. Asta in cazul in care procedurile de licitatie nu se vor bloca, din lipsa firmelor interesate de preluarea unui astfel de contract.

Amintim ca in toamna anului trecut, CLM – actionarul majoritar al Eco SA Braila – a aprobat alocarea a circa 9 milioane lei din banul public, pentru o majorare de capital la firma amintita. O mare parte din suma a fost folosita pentru a achita datoriile Eco SA, iar cu restul de bani – adica circa 3,5 milioane lei – societatea si-a imbunatatit dotarile, achizitionand cateva sute de pubele pentru colectarea selectiva a gunoiului, autogunoiere, o automaturatoare si un tractor cu remorca.