DRAGOMIR: AM REFUZAT UN NOU IMPRUMUT BERD PENTRU RETEAUA DE APA-CANALIZARE FIINDCA DEJA S-AU FACUT INVESTITII IN ACEST SECTOR

Primarul Brailei, Marian Dragomir, considera ca fostul edil sef,  Aurel Simionescu – ce-i este acum consilier personal – nu a gresit, atunci cand a semnat acordul de imprumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Braila”, acord asumat si semnat, de altfel, de toti primarii din judet. Chiar daca acel contract a impus majorari periodice ale pretului apei potabile, Dragomir spune ca acestea sunt conditii standard pentru imprumuturile date de BERD si la momentul respectiv, era oferta cea mai avantajoasa de pe piata.

Desi zilele trecute primarul a refuzat sa faca un nou imprumut de acest tip de la BERD, Marian Dragomir a sugerat ca si-a putut permite sa spuna “Nu” acum, tocmai pentru ca in baza imprumutului anterior s-au facut deja  lucrari de amploare, la reteaua de apa si canalizare: “Chiar si acum, cand au venit la aceasta discutie cu mine, ei nu au vrut sa renunte la acea clauza la viitoare imprumuturi acordate Municipalitatii, motiv pentru care am spus ca nu ne intereseaza, avand in vedere faptul ca in municipiul Braila, in anumite perioade de timp, s-au efectuat niste investitii pe infrastructura de apa canalizare care ne sunt noua necesare astazi, sau ne vor ajuta in viitor la reducerea unor pierderi. Dar de a discuta de un nou imprumut in aceleasi conditii… am spus nu. Repet, acelea sunt si astazi conditiile de la BERD, care existau si atunci”.

La randul sau, fostul primar Aurel Simionescu a precizat ca la nivel national sunt primari care merg si acum pe finantarea unor investitii in baza unor imprumuturi BERD – in conditiile in care se impune prin contractul de imprumut majorarea periodica a pretului la serviciile respective -, dar sunt si primari care au refuzat o astfel de finantare. In plus, fostul edil a mai spus ca nici el nu este de principiul sa se imprumute, insa atunci cand este nevoie de o suma mare pentru realizarea unui proiect si cand grantul obtinut in conditii foarte bune vine cu o anumita conditie – care, in cazul reabilitarii infrastructurii de apa, a insemnat obligativitatea contractarii imprumutului de la BERD -, atunci iti faci un calcul, vezi ca este o solutie avantajoasa si iei o decizie.