DRAGOMIR ANUNTA: AZI A INCEPUT IN BRAILA AMPLASAREA PUBELELOR PENTRU COLECTARE SELECTIVA

Primarul Brailei, Marian Dragomir, anunta pe o retea de socializare ca astazi a inceput in municipiu amplasarea pubelor pentru colectare selectiva. Dragomir precizeaza ca acestea vor fi folosite pentru selectarea gunoiului in doua fractii – cea uscata (hartie, sticla, plastic, metal) si cea umeda (alte tipuri de deseuri menajere nereciclabile).

Edilul sef mai sustine ca “primii pasi” pentru colectarea selectiva a deseurilor s-au facut in municipiu inca din anul 2009, insa din diverse motive, acest lucru nu s-a realizat: <<27.02.2017 BRAILA – PRIMA ZI pentru COLECTARE SELECTIVA.
In sectorul Dorobanti / Independentei / Calarasi / 1 Decembrie 1918 au fost amplasate de BRAICATA primele pubele pentu colectare selectiva pe cele 2 fractii – umeda si uscata
In urmatoarea perioada aceasta colectare se va extinde pe toata zona administrata de Braicata. Asteptam aceiasi abordare si de la RER si ECO.
De acum depinde doar de noi.
Trebuie sa avem acasa doua recipiente: unul pentru fractia uscata (hartie, sticla, plastic, metal) si altul pentru fractia umeda (alte tipuri de deseuri menajere nereciclabile), sa coboram cu cei doi saci de gunoi si avem bunul simt de a-i depozita corespunzator.
Operatorul va colecta separat cele doua fractii: uscata si umeda. Fractia umeda va fi transprtata la groapa de gunoi iar fractia uscata la statia de sortare care deja a fost adusa la Braila si are o capacitate de 30.000 tone/luna.
Primii pasi spre selectarea colectiva au inceput in anul 2009. Nu a functionat. Justificari se gasesc cu miile – operatorii, cetatenii, hotii, etc.
Primaria Braila a platit pentru Sistemul Integrat de Management al Deseurilor suma de 4.683,740 lei (1.051.000 euro)
– in mandatul primarului Simionescu 3.366.737 lei (aprox. 756.000 euro)
– in mandatul primarului Dragomir 1.317.740 lei (aprox. 295.000 euro)
Mai avem de plata 2.682.997 lei (aprox. 602.920 euro), bani care au fost inclusi in bugetul anului 2017 si vor fi platiti in functie de realizarea lucrarilor.
De ce nu avem inca operatorul unic?
Pentru ca normele pentru organizarea licitatiei au fost emise de Guvernul Ciolos in decembrie 2016, pentru ca ANRSC a prevazut faptul ca societatile aflate in insolventa pot participa la licitatie, societatea castigatoare aflata in insolventa a intarziat lucrarile, etc …..
P.S. – Daca reusim sa reducem cantitatea de gunoi si ne incadram in procentele prevazute in legislatie, anul 2018 nu va mai aduce cresteri de tarife pentru salubrizare.
Daca Guvernul Grindeanu va emite o ordonanta de urgenta astfel incat sa se plateasca supra-taxa doar pentru cantitea suplimentara (neredusa si depasita), doar atunci putem reduce in anul 2017 taxa pentru salubrizare. Cei care au platit vor putea recupera banii sau se vor constitui avans pentru 2018.
Daca la finalul anului 2016 Guvernul Ciolos era aplicat in loc de „aplecat” si emitea acesta ordonanta nu eram in aceasta situatie>>.