DRAGOMIR: ASTEPTAM DATA DE 21 DECEMBRIE, CAND SE VA INCHEIA CONTRACTUL CU TELOR. INSTANTA NE-A REFUZAT DREPTUL DE A REZILIA ACEST CONTRACT

Primarul Brailei, Marian Dragomir, s-a resemnat: este nevoit sa astepte pana pe 21 decembrie – termenul la care trebuia incheiata reabilitarea Caii Galati si cand expira si contractul cu firma Telor Invest Bucuresti -, ca sa poata face un demers oficial de evaluare a stadiului lucrarilor si de demarare a unei noi licitatii, pentru a se desemna o alta firma care se preia santierul. Edilul sef a precizat astazi ca instanta  a refuzat sa-i acorde Municipalitatii dreptul de a rezilia contractul si de evacuare a  firmei Telor de pe amplasament, magistratii apreciind ca i s-ar face o nedreptate constructorului: “Noi am initiat procedura ordonantei presedintiale, ca o procedura de urgenta, tocmai pentru a interveni pe baza noului contract la Calea Galati, sa reparam noi ce au stricat cei de la firma Telor.  Din pacate, instanta a avut o pozitie total diferita de cea a Primariei municipiului Braila si a considerat ca masura noastra de evacuare a lor este una pripita si ar trebui sa mergem la un proces cu termene indelungate, care se va finaliza dupa data de 21 decembrie, cand oricum le expira contractul”.

Marian Dragomir a explicat ca potrivit receptiei partiale, s-a constatat ca la 8 luni de la inceperea lucrarii, stadiul fizic al executiei era de 13,14%. El a mai declarat ca “prejudiciul creat prin nepredarea amplasamentului este estimat de catre Primarie a fi mai mare decat valoarea intregului proiect”.

In schimb, instanta a stabilit ca “in favoarea reclamantului exista aparenta de drept si va putea sa ordone masuri provizorii pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere pentru prevenirea unei pagube iminente, deci care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”. Daca n-ati inteles nimic din aceasta exprimare alambicata, prin care instanta ii apara drepturile firmei Telor, care – vai, Doamne! – ar putea fi pagubita iremediabil in cazul unei evacuari, nu sunteti singurii.

“Nu conteaza daca noi intelegem sau nu intelegem ceva. Conteaza ca instanta a respins si ca in realitate, pe Calea Galati, lucrurile raman o perioada de timp la fel, pentru ca toate demersurile noastre de reziliere si evacuare a constructorului de pe amplasament, ca urmare a nerespectarii graficelor de executie, nu sunt admisibile, din punctul de vedere al Tribunalului Braila. Tribunalul Braila considera – ca sa va traduc ce spune acea fraza -, ca daca noi mergem pe varianta ordonantei presedintiale si printr-un proces de durata, pe fond, Primaria ar pierde, pagubele pe care noi le aducem societatii prin evacuarea de pe amplasament nu vor putea fi recuperate. Si atunci recomandarea instantei este cea a unui proces pe fond, in care noi sa ne judecam pe termene”, a explicat edilul sef.

Care au fost argumentele Municipalitatii in fata instantei, atunci cand a cerut rezilierea contractului si evacuarea Telor, precum si cum si-au justificat magistratii decizia, aflati aici: