DRAGOMIR: BRAILENII VOR CONTINUA SA PLATEASCA TAXA PE APA DE PLOAIE, DACA PARLAMENTUL NU APROBA O LEGE PRIN CARE SA NE DEA BANI CA S-O PLATIM NOI, PRIMARIA

Sansele ca brailenii sa scape de plata taxei pe apa de ploaie anul acesta sunt minime, dupa ce s-a aflat ca noua legislatie in domeniu contine si alte prevederi cu impact bugetar major, pe langa cea care care permite consiliilor locale sa aprobe preluarea de catre primarii a sarcinii de a plati sumele aferente taxei pe apa de ploaie calculate pentru cetateni. Mai exact, este vorba despre faptul ca noua lege prevede si subventionarea, direct in factura lunara de apa-canal, a unei cantitati de apa pentru familiile nevoiase, precum si suportarea din bugetul local a racordarilor la reteaua de apa-canal pentru categoria de populatie amintita. De aceste “ajutoare lunare” urmeaza sa beneficieze familiile si persoanele singure care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara, pe membru de familie.

Dupa aprobarea legii in Parlament, primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), declara ca imediat ce aceasta va fi promulgata de catre presedinte, va initia personal un proiect de hotarare privind preluarea de catre Municipalitate a sarcinii de plata a taxei pe apa de ploaie calculate pentru cetateni.

Acum, insa, dupa ce a aflat si de celelalte facilitati prevazute in noua legislatie, care inseamna fonduri considerabile de la buget, edilul-sef spune ca daca Parlamentul nu da o lege prin care sa-i aloce si banii necesari, nu are cum sa acopere aceste sume din bugetul anului 2018: “Eu iau in calcul sa facem acest lucru, numai ca bugetul pe anul in curs nu are prevazute aceste sume de  aproximativ 90 de miliarde lei vechi pentru toate costurile pe care le genereaza noua lege si nu avem din ce sa le acoperim anul acesta. Le analizam pentru anul viitor.

Dar eu astept ca pana atunci, cei care au fost initiatori si au votat aceasta lege sa vina si cu un alt proiect legislativ, prin care sa aloce si fondurile necesare pentru a pune in practica noile prevederi. Pentru ca una era sa se promulge doar pentru chestiunea legata de taxa pe apa de ploaie, si alta pentru ajutoare sociale, in modul in care a iesit legea din Parlament si care a fost votata de toti, si de PNL, si de PSD. Cei care au votat legea sa-mi dea si banii, ca eu vreau s-o pun in practica, dar cand s-a discutat initial, nu s-a discutat in forma aceasta, cu un impact bugetar de 90 de miliarde lei vechi…

Si vreau sa fim foarte atenti la formulare: legea nu prevede eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturi, legea prevede faptul ca cetateanul plateste si in cazul exceptional in care bugetul are sumele necesare, aceasta suma este preluata de primarie.

Acum s-a dovedit ca toate afirmatiile lor erau niste vrajeli ieftine, pentru ca apa de ploaie nu s-a scos din facturi si nici nu s-a eliminat. Cu totii au acceptat, prin vot, ca ea trebuie platita de beneficiarul final si ca pe cale de exceptie poate fi preluata de primarie. Deci tam-tam-urile lor de pana acum au fost ca o apa de ploaie”.

Edilul a mai precizat ca este exclus ca pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Local Municipal sa se introduca un  proiect de hotarare care sa scuteasca cetatenii de plata taxei pe apa de ploaie, fiindca ”trebuie facut un Regulament public care trebuie depus in dezbatere publica timp de 30 de zile”. Mai mult, Dragomir ne-a declarat  ca singura varianta in care este posibil ca anul acesta brailenii sa nu mai plateasca taxa pe apa de ploaie (adica sumele respective sa fi achitate din bugetul local) este ca Parlamentul sa mai aprobe o lege prin care sa aloce bani Municipalitatii, cu aceasta destinatie.