Dragomir, către Canciu: Înainte de a face afirmații, vă recomand să vă interesați, ca să nu vă faceți de râs în fața oamenilor. Aprobă Guvernul ce propuneți dvs sau doar vorbim ca să treacă vremea în ședințele de Consiliu Local?

Replici acide în cadrul ședinței CLM Brăila de luni, în care o discuție pornită pe tema numărului de posturi vacante la Compartimentul de implementare proiecte europene din cadrul Primăriei municipiului a devenit o dispută politică între social-democrați și liberali.

La  momentul dezbaterii proiectului de hotărâre privind modificarea organigramei, statului de funcții și a numărului de personal pentru Aparatul de Specialitate al Primarului Municipiului Brăila, consilierul municipal liberal Cătălin Canciu a întrebat: „De ce la Compartimentul de implementare proiecte toate posturile sunt vacante?”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a răspuns: ”La Primăria municipiului Brăila sunt aproximativ 50 sau 60 de locuri vacante în momentul de față, pentru că noi am considerat că am absorbit un procent mai mare al fondurilor europene decât cel alocat Primăriei și în concluzie, orice alte comentarii nu își au sensul.

Pot să vă spun pe fiecare axă în parte:

*la Axa 4.1 suma alocată Municipiului Brăila este de 30.900.000 de euro, iar suma contractată de Municipiul Brăila este de 71.769.000 de euro.

*la Axa 4.2 suma alocată Municipiului Brăila este de 5.747.000 de euro, iar suma contractată de Municipiul Brăila este de 5.782.000 de euro.

*la Axele 4.4 și 4.5, pe învățământ, suma alocată Municipiului Brăila este de 2.100.000 de euro, iar suma contractată de Municipiul Brăila este de 3.615.000 de euro.

Vom discuta despre alte angajări la Primăria Brăila doar dacă va fi cazul. Nu ne-am propus să cheltuim toți banii Primăriei pe salarii, ci noi vrem să-i dăm pe investiții în municipiul Brăila”.

„Întrebarea mea nu era legată de câți bani a absorbit Primăria din fonduri europene, ci de ce la un compartiment important, acela de implementare a proiectelor, nu există niciun angajat, toate posturile sunt vacante”, a replicat Canciu.

„Avem suficienți angajați la Primăria municipiului pentru a implementa proiectele.”

„Și în momentul în care eu v-am spus să fie ajutați proprietarii de locuințe din zona veche a orașului pentru a-și îmbunătăți fațadele prin accesarea de fonduri europene, mi-ați spus că nu aveți personal de ajuns pentru a realiza acest lucru…”

„Domnule Canciu, niciodată nu am spus acest lucru, vă rog să nu inventați astfel de afirmații! V-am explicat atunci, dar cred că nu ați înțeles, că Primăria nu poate accesa în locul proprietarilor privați fonduri europene pentru acest gen de lucruri. În plus, v-am întrebat și vă întreb și acum care este ghidul care permite Primăriei în momentul de față să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor private. Dacă dvs îmi dați un asemenea ghid și exemplu, atunci o să discutăm. Dar înainte de a face orice tip de afirmație eu vă recomand să vă interesați, pentru a nu vă face de râs în fața oamenilor, spunând niște lucruri care nu există în legislație în momentul de față.”

„Nu, domnule primar, nu mă fac de râs. Se poate realiza un parteneirat între dvs, autoritatea locală și proprietari. Asta am spus.”

„Dacă dvs nominalizați ghidul european care ne permite să facem asta, noi îl punem în practică, dar înainte de a face afirmații, vă rog frumos, documentați-vă!”

„Cu siguranță Primăria ar putea realiza consiliere pentru acești proprietari.”

„Consiliere realizăm de fiecare dată, dar v-am mai spus și atunci și vă repet, oamenii nu se blochează la Primărie, ci la Comisia de Cultură, care este în subordinea Ministerului Culturii.

Iar în ceea ce privește propunerea dvs, vă fac eu o contrapropunere acum, că tot aveți guvern: ia vorbiți dvs cu cei de la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Fondurilor Europene și includeți dvs în viitoarele ghiduri de finanțare ca primăriile să poată să participe împreună cu proprietarii privați la reabilitarea clădirilor din centrele istorice. Vă provoc să faceți acest lucru. Dacă doriți, sunt dispus să semnez alături de dvs un memoriu către Guvern, ca să permită primăriilor să reabiliteze din fonduri europene clădirile proprietate privată. Ia să vedem, semnați așa ceva?

Aprobă Guvernul ce propuneți dvs – ceea ce va fi penalizat la primul control al Curții de Conturi – sau doar vorbim ca să treacă vremea în ședințele de Consiliu Local, fără să vă informați în prealabil? În cursul acestei săptămâni o să vă trimitem un astfel de memoriu și o să văd dacă dvs îl semnați sau nu alături de noi”.

La rândul său, viceprimarul Doinița Ciocan (PSD) a precizat: „Cele 10 posturi la care face referire domnul consilier Canciu sunt vacante pentru că în acest moment, la valoarea și numărul de proiecte pe care le avem, colegii care lucrează în Direcția de strategii sunt suficienți ca număr și calificare, în așa fel, încât să ducem la bun sfârșit proiectele pe care ni le-am asumat peste valoarea pe care am avut-o ca sumă alocată prin ghidurile de finanțare și prin strategia la nivel național”.