DRAGOMIR: DA, A FOST CEVA IN NEREGULA LA GROAPA DE GUNOI DE LA MUCHEA. CEVA LEGAT DE GALATI. ASTA-I TOT CE VA SPUN

Primarul Brailei, Marian Dragomir, pare ca in ultima vreme si-a facut un obicei din a evita sa dea informatii clare in legatura cu neregulile depistate in diverse domenii de interes pentru comunitate. Daca in privinta “neregulilor grave, posibil cu caracter penal” de la Serviciul de Transport Public edilul a fost foarte discret, iar ziaristii au insistat ca sa obtina cateva informatii evazive, si in privinta unei situatii problematice depistate la groapa de gunoi de la Muchea, Dragomir a fost la fel de “secretos”. O atitudine cel putin ciudata, in ambele cazuri, dat fiind ca este vorba de informatii de interes public.

Discutia a pornit de la suspiciunile liberalilor braileni legate de faptul ca unii operatori de salubritate ar putea face manevre dubioase cand depoziteaza deseurile la groapa ecologica de la Muchea, declarand gunoiul colectat de la firmele private ca fiind colectat de la populatie, astfel incat sa se umfle artificial facturile pe care le are de achitat Primaria. Acest lucru ar avea ca efect faptul ca populatia ajunge sa  plateasca o taxa de salubritate mai mare.

Intrebat daca este posibil sa se intample astfel de cazuri, primarul a raspuns: “Astept dovezile, pentru a fi sanctionate firmele de salubrizare”. Ca si cum liberalii sau orice alt cetatean ar trebui sa verifice astfel de nereguli si sa gaseasca eventuale dovezi, nu subordonatii sai care raspund de acest domeniu si care, printre altele, ar trebui sa se asigure ca banul public nu este cheltuit aiurea, pe facturi care nu au acoperire in realitate.

Edilul sef n-a suflat o vorba, insa, despre faptul ca in urma cu ceva timp, functionarii din Primarie au depistat in flagrant niste nereguli legate de depozitarea gunoiului la Muchea.

Dat fiind ca presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, a declarat ca are stiinta despre un asemenea caz, l-am intrebat pe Dragomir in mod explicit daca a existat sau nu o problema legata de declararea in mod incorect a unor cantitati de gunoi la groapa ecologica.

“In municipiul Braila?”, ne-a replicat primarul, ca si cum ar fi fost posibil sa-l intrebam de Vascautii din Deal.  Dupa ce i-am confirmat ca il intreb despre municipiul Braila, Dragomir a continuat sa dea raspunsuri intr-o doara:

“Exista o singura situatie care se afla in cercetare in momentul de fata, dar nu are legatura cu Braila, are legatura cu Galatiul.”

“Adica cineva din Galati a venit si a depozitat gunoi la Braila?”

“Ceva de genul acesta.”

“Si a fost declarat ca fiind gunoi de la populatia Brailei?”

“Da. Situatia este in cercetare. A fost un singur caz.”

“Deci e posibil sa se intample asemenea lucruri.”

“V-am spus, noi am depistat acum cateva luni de zile, am solicitat toate declaratiile, situatia este in cercetare.”

“Daca s-a putut de la Galati, inseamna ca teoretic ar putea sa se intample oricand si aici.”

“Repet inca o data: i-am prins.”

“I-ati prins pe-astia, dar poate s-a mai intamplat si nu i-ati prins.”

“Un timp au adus si cei din Focsani aici.”

“Nu, e vorba de altceva. Nu e vorba de faptul ca aduc din alte judete cu acordul Agentiei pentru Protectia Mediului, ci este vorba ca trebuiau sa aduca mere si au depozitat pere”.

“Subordonatii dvs care se ocupa de acest domeniu au in atentie sa urmareasca…”

“Da, ei i-au prins.”

“Se poate verifica foarte atent chestiunea asta?“

“In general, da.”

“Am inteles ca daca se fac controale la firmele de salubritate, in acte, practic nu prea ai cum sa-i dovedesti.”

“Ba da, din acest motiv au fost si prinsi.”

Edilul pare sa excluda varianta ca acele cantitati de gunoi raportate a fi colectate de la populatie in ultimii ani sa se fi majorat pe hartie, din cauza unor astfel de manevre dubioase. El si-a argumentat opinia prin aceea ca din datele pe care le are, si cantitatea de gunoi colectata de la firme a crescut, in ultimii ani.

Ca atare, tot ce stim, dupa ce am discutat cu primarul Dragomir, ca s-a intamplat ceva – nu stim exact ce -, candva – nu stim exact cand -, la groapa de gunoi de la Muchea si ca acel ceva are legatura intr-un fel cu Galatiul – nu stim exact in ce fel. Si asta se numeste “transparenta a autoritatilor publice”…