DRAGOMIR DA ASIGURARI IN CALITATE DE VIITOR PRIMAR REALES SI IN NUMELE VIITORILOR CONSILIERI PSD: EU NU VOI INITIA VREUN PROIECT PRIVIND MAJORAREA TARIFELOR CUP DUNAREA, IAR CONSILIERII PSD NU VOR VOTA ASA CEVA

“Nici PSD nu este de acord si nu va vota cresteri de pret la apa in perioada urmatoare, decat cele care vizeaza actualizarea cu rata inflatiei – o chestiune normala, de altfel” – este ceea ce a afirmat astazi, in sedinta CLM Braila, primarul Marian Dragomir (PSD).

Declaratia a fost facuta in contextul in care se discuta despre Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din judetul Braila, derulat de CUP Dunarea, in valoare de 240 de milioane de euro, proiect care este finantat in proportie de 85% din fonduri europene. Acesta include si un Plan anual de evolutie a preturilor/tarifelor serviciilor de apa si apa uzata prestate de CUP Dunarea, pentru recuperarea costurilor, iar planul amintit prevede o majorare anuala a tarifelor percepute de CUP Dunarea – una pe care consilierii liberali, precum si Lucian Caprariu (Braila Noua) o considera mult prea mare pentru buzunarul cetateanului.

Astfel, potrivit planului amintit, pretul metrului cub de apa potabila ar urma sa creasca dupa cum urmeaza: 0,93 euro in 2019 (considerat an de referinta); 1,02 euro in 2020; 1,13 euro in 2021; 1,24 euro in 2023; 1,50 euro in 2024 (preturi la care se adauga TVA).

Evolutia pretului la metrul cub de apa uzata este urmatoarea: 0,56 euro in 2019 (an de referinta); 0,59 euro in 2020; 0,62 euro in 2021; 0,66 euro in 2022; 0,77 euro in 2023; 0,81 euro in 2024 (preturi la care se adauga TVA).

Primarul Marian Dragomir a afirmat astazi ca este obligatoriu ca Planul anual de evolutie a preturilor/tarifelor – care a fost intocmit de un consultant independent – sa fie aprobat de CLM in forma prezentata in proiect sau in caz contrar, se pierde finantarea. Informatia a fost confirmata si de managerul de proiect, Andreea Podaru.

Edilul sef spune insa ca se vor gasi solutii pentru ca in fiecare an, CUP Dunarea sa isi creasca veniturile, fara a se opera majorari de tarife. Dragomir chiar s-a incumetat astazi sa dea asigurari ca nici el (in calitate de primar reales, asa cum considera ca se va intampla – n.r.) si nici viitorii consilieri municipali PSD (care vor fi alesi in aceasta vara) nu vor vota in urmatorii 4 ani majorari de tarife: “La momentul la care se va supune la vot orice crestere, noi, PSD, vom conditiona reducerea profitului CUP Dunarea, reducerea pierderilor si incasarea creantelor de la cei rau platnici, astfel incat sa nu avem niciun fel de crestere. Doar acum, pentru a primi acei bani europeni, trebuie sa votam si acest lucru”.

Facand aluzie la scandalul care a avut loc ieri in sedinta CJ, cand liberalii au protestat vehement, dupa care au parasit sala, in mod de protest fata de aprobarea Planului de evolutie a preturilor/tarifelor CUP si raspunzand  si nemultumirilor exprimate astazi de consilierii municipali liberali pe aceeasi tema, Dragomir a spus ca Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata a fost demarat in anul 2010, iar in CLM Braila a fost aprobat in 2015 Master Planul privind sistemul de apa si canalizare, care includea continuarea demersurilor pentru accesarea finantarii europene pentru proiectul amintit, raportul de specialitate fiind semnat la acea vreme de viceprimarul Alexandru Danaila (consilier judetean si actual presedinte PNL Braila).

De asemenea, edilul sef a mai spus ca sunt mai multe localitati din tara cu primari liberali, in care consiliile locale au votat in unanimitate acelasi gen de proiect, cu aceleasi conditii.

Mai mult, Marian Dragomir a enumerat si localitati din judetul Braila cu primari PNL, in care consiliile locale au aprobat proiectul respectiv.

“In concluzie, ghidurile de finantare nu sunt negociabile si la fel cum au votat primarii PNL, probabil si consilierii PNL vor avea o pozitie similara, dar cel mai important lucru este ca atunci cand vom reveni in CLM Braila privind vreo eventuala crestere (de tarife la CUP Dunarea – n.r.), va spun din start ca eu nu voi fi initiatorul unui proiect de acel gen, consilierii PSD nu vor vota vreo crestere, ci vom solicita ca eventualele costuri sa fie acoperite din bugetul CUP Dunarea, din sumele incasate de la rau-platnici, din economiile facute tocmai pentru ca se modernizeaza sistemul de alimentare cu apa”, a incheiat primarul.

Chiar daca liberalii si consilierul Lucian Caprariu nu au fost de acord cu aceste cresteri, Planul anual de evolutie a preturilor/tarifelor a fost aprobat astazi in CLM cu majoritate de voturi.