DRAGOMIR: DACA SINDICATUL DE LA “BRAICAR” CERE CRESTERI SALARIALE CARE NU POT FI PUSE IN PRACTICA, VOM AJUNGE LA INSOLVENTA SOCIETATII

Primarul Brailei, Marian Dragomir, declara nu-i poate impiedica pe angajatii societatii de transport public de calatori “Braicar” SA sa intre in greva, daca acestia parcurg toate etapele legale, inainte de a intra in acest gen de actiune de protest. Dragomir sustine insa ca nici nu li se pot accepta sindicalistilor actualele revendicari legate de majorarile salariale, in conditiile in care acestea ar dezechilibra din punct de vedere financiar societatea.

Edilul sef spune ca este de acord cu o crestere salariala mai mare decat rata inflatiei, dar in limitele pe care le poate suporta bugetul “Braicar”: “In primul rand, pentru a se a se semna acel contract colectiv de munca, ei trebuia sa cada la un comun acord. Scopul intalnirii de la mine din birou a fost tocmai pentru a aduce cele doua parti la dialog. Cu exceptia salariilor, toate celelalte puncte ridicate de sindicat la discutia din biroul meu au fost negociate cu conducerea societatii si s-a ajuns la o concluzie comuna pentru realizarea lor si punerea in practica. Singurul diferend care a ramas in momentul de fata, din ceea ce stiu eu, este cel legat de salarii. Si eu am spus de fiecare data ca in aceasta situatie, salariile solicitate trebui sa fie in concordanta cu ceea ce societatea poate oferi.

Noi nu putem sa interzicem ca un sindicat sa respecte o procedura legala privind o greva. Urma ca dupa discutia pe care am avut-o la mine in birou, sa se intalneasca pentru a discuta pe cifre si tot ce inseamna parte economica a societatii, venituri plus cheltuieli, cei din conducerea societatii sa le prezinte sindicatului cu maxima transparenta, pentru ca acestia sa se convinga, la randul lor, care este limita sustenabila a cresterii salariilor. Daca sindicatul doreste o crestere a salariilor care nu poate fi pusa in practica, va dati seama cu siguranta toti ca vom conduce la insolventa societatii, lucru pe care nu si-l doreste nimeni. Eu am fost de acord sa existe o crestere salariala – pentru ca este normal, de altfel -, mai mare decat rata inflatiei, dar care sa respecte si un plan al societatii din punct de vedere economic, in ce priveste incasarile si cheltuielile”.

Amintim ca sindicalistii de la “Braicar” nu sunt de acord cu incheierea unui nou Contract Colectiv de Munca pe unitate, in conditiile in care conducerea le-a refuzat propunerea privind noua grila de salarizare, care ar presupune o suplimentare a cheltuielilor societatii cu circa 200.000 lei lunar.