DRAGOMIR: DE LUNI APT BRĂILA VA PUNE LA DISPOZIȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI COMERCIAȚILOR DIN PIEȚE, GRATUIT, SUPRAFEȚE DE TEREN PE CARE POT ADUCE RULOTE, CĂSUȚE SAU POT VINDE LA TARABĂ

Producătorii și comerciații din piețele care funcționează în spații închise vor beneficia de suprafețe de teren oferite cu titlu gratuit de Administrația Piețelor și Târgurilor  (APT), astfel încât aceștia să-și poată desfășura activitatea și de luni încolo, după ce intră în vigoare Hotărîrea de Guvern care impune suspendarea activității piețelor agroalimentare de acest tip – este declarația primarului Brăilei, Marian Dragomir (PSD).

Dragomir este indignat de decizia Guvernului de a închide piețele agroalimentare care funcționează în incinte, în condițiile în care permite în continuare funcționarea supermarket-urilor și a mall-urilor, unde, în opinia lui, există cam același risc de infectare cu coronavirus ca și într-o piață.

Dragomir ne-a declarat că astăzi a avut la Primărie o ședință la care a fost prezentă și conducerea APT, în cadrul căreia s-au stabilit măsurile ce pot fi luate pentru a ajuta producătorii și comerciații din piețe să își desfășoare activitatea în continuare: „Ne-am întrunit într-o formulă restrânsă la Primărie pentru a găsi soluții în sensul de a ajuta producătorii și comercianții din piețe, având în vedere măsurile restrictive impuse de Guvernul Orban- PNL.

La ora 14:05 am transmis o adresă către Prefectură prin care solicităm convocarea de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila, pentru a discuta măsurile care se impun în vederea ajutării producătorilor și comercianților din piețe, dar și a cumpărătorilor.

Noi considerăm că în municipiu foarte multe dintre piețe sunt  în aer liber sau în cazul Pieței Viziru, de exemplu, prin ridicarea rulourilor o transformăm din piață închisă în piață deschisă.

Pe de altă parte, toți producătorii sau comercianții care dețin spații în incinte, adică în Piața Halelor, dar și în Viziru, în zona de interior, vor primi gratuit de la APT suprafețe de teren în exterior, pe platourile piețelor, unde pot să-și amenajeze căsuțe, să-și instaleze rulote sau să folosească alte modalități pentru a-și vinde produsele.

Pentru că unii comerciați au produse care necesită să fie ținute în utilaje frigorifice, le permitem să vină cu ruolote și bineînțeles, le asigurăm acces la rețeaua de energie electrică.

Primăria municipiului Brăila nu susține ideea suspendării activității piețelor agroalimentare – și mă refer la cele care funcționează în spații închise – și va oferi ajutor producătorilor și comercianților din piețe în perioada următoare, pentru ca aceștia să poată să-și continue activitatea. La mall sau în supermarket avem voie să mergem, dar în piețe nu – ce logică e în asta?! Nu cumva e o discriminare aici?

În plus, limitarea programului magazinelor și închiderea piețelor vor conduce în final la aglomerarea acelor magazine pe care ei vor să le lase deschise. De fapt, în loc să ajute la distanțarea fizică, cei de la Guvern mai mult aglomerează, cu aceste măsuri”.

I-am cerut edilului șef să ne spună care sunt, din punctul de vedere al Primăriei, piețele deschise, care vor funcționa în continuare în forma actuală. Acesta a precizat: „Piața Viziru va deveni piață deschisă, Piața Microhală este deschisă,  Piața mare producători, Piața Mare legume, Piața Mare fructe, Piața Săracă sunt piețe deschise. În ceea ce privește Concordia, zona pieței renovate, care aparține Primăriei, Piața Pistruiatul și Hala Mare, Administrația Piețelor le va pune la dispoziție suprafețe de teren producătorilor, cu titlul gratuit, astfel încât ei să-și poată comercializa în continuare produsele”.

Marian Dragomir a precizat că mâine APT le va cere producătorilor și comercianților să completeze un document în care anunță dacă doresc să le fie pusă la dispoziție doar o suprafață de teren sau vor și o tarabă, iar la cerere, Administrația Pieței le va aduce și o tarabă în zona stabilită.