DRAGOMIR: DIN 14.500 DE BRAILENI CARE AU DREPTUL LA ALIMENTE GRATUITE OFERITE DE UE, DOAR 9.500 AU VENIT SA SI LE IA

Desi figureaza in documentele oficiale ca avand venituri foarte mici si ar parea ca orice ajutor alimentar ar fi binevenit pentru ei, circa 5.000 de braileni nu au fost dispusi sa-si ridice pachetele cu alimente ce le sunt oferite gratuit de Uniunea Europeana. De aproape 4 luni, alimentele – dintre care unele sunt perisabile – zac in depozitele din cele doua centre amenjate special pentru distribuirea acestor ajutoare si ca in fiecare an, Primaria face apeluri repetate catre beneficiari, sa vina si sa-si ridice pachetele la care au dreptul. Si nu e vorba de cantitati de neglijat, ci de aproape 20 de kg de produse, pentru fiecare beneficiar: 4 litri de ulei, 2 kg de zahar, 2 kg faina, 4 kg malai, 2 kg orez, 2 pungi de paste fainoase, 2 conserve carne de vita, 2 conserve pate de ficat, 2 conserve de pasta de tomate, 2 pungi de fasole.
Mai concret, la nivelul municipiului au fost trimise de la UE 29.190 de cutii cu alimente, pentru un numar de 14.595 de beneficiari. Dintre acestia, din iunie pana pe 23 septembrie au venit sa-si ia alimentele doar 9.530 de persoane, ramanand nedistribuite 10.130 de cutii, aferente unui numar de 5.065 de beneficiari.
In anii trecuti, fostul edil sef, Aurel Simionescu, in incercarea de a-i convinge pe beneficiari sa vina sa-si ia alimentele, trimitea politistii locali la domiciliile acestora, ba uneori, cand era vorba de persoane varstnice sau bolnave, care nu se puteau deplasa, politistii locali le duceau pachetele acestora, acasa.

Noul primar, Marian Dragomir, nu sta insa sa se roage de nimeni. El a anuntat ca din data de 10 octombrie, pachetele care nu au fost fost ridicate de beneficiari vor fi impartite, pe criteriul “primul venit, primul servit”, celor care si-au luat deja ajutoarele alimentare la care aveau dreptul: “Cand vad lucrurile acestea, ma intreb eu de foarte multe ori: oamenii acestia de ce nu au venit sa-si ridice ajutoarele alimentare? Nu au o problema, sau doar le place unora sa se vaite? Iar in perioada urmatoare, pentru ca trebuie sa distribuim aceste cutii, pentru ca inauntru sunt alimente care expira, incepand cu data de 10 octombrie, vom trece la distributia lor catre aceleasi persoane care au ridicat si prima data si care au intr-adevar nevoie de aceste ajutoare alimentare”.
Edilul sef a precizat ca UE a impus conditii stricte in legatura cu cei care pot primi alimentele respective, astfel incat pachetele nu pot fi distribuite persoanelor care nu se afla pe listele beneficiarilor de ajutoare UE, asa cum au fost ele comunicate initial.