Dragomir, după anunțul că TESLA va investi 450 de milioane de lei în construirea unei fabrici de echipamente pentru stocarea energiei la Brăila: „Noi suntem primul municipiu din România cu iluminat 100% pe led, inovativ. Și asta a contat când a fost aleasă Brăila”

TESLA Energy Storage, care face parte din grupul TESLA, producător de echipamente energetice, va construi anul viitor la Brăila o fabrică de echipamente pentru stocarea energiei – este informația publicată astăzi de ziarul Financiar. Potrivit sursei citate, investiția va fi de 450 de milioane de lei și va crea circa 200 noi locuri de muncă.

Dusan Lichardus, cofondator și președintele con­siliului de administrație al grupului TESLA din Cehia, citat de ziarul Financiar, a precizat că a fost aleasă Brăila „pentru că îndeplinea mai multe criterii: proximitatea față de portul Constanța, zona liberă, profilul industrial al zonei și dez­voltările semnificative pe zona de energie verde”.

Unitatea de producție va realiza în principal sisteme de stocare a energiei pentru consumatorii industriali și pentru proiectele mari de energie solară și eoliană, dar va produce și module de baterii destinate segmentului rezidențial, precum și module pentru industria auto.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, ne-a declarat că fabrica va fi construită în Perimetrul 2 al Zonei Libere, acolo unde Eli Park va face un parc industrial. Edilul a mai precizat că dincolo de valoarea investiției, un lucru important este că cehii vor folosi muncitori calificați, nu necalificați și deci, nu va fi vorba de locuri de muncă plătite cu salariul minim pe economie: „Momentan nu va pot da foarte multe detalii, ca urmare a unor clauze confidențiale între investitor și Eli Park, concesionarul din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila.

Va fi cea mai mare investiție din zona producției, va genera dezvoltare, inovație și locuri de munca calificate într-o industrie a viitorului. Aceasta investiție inovativă pentru România va pune Brăila pe harta Europei. După semnarea finala a documentelor o sa va transmitem toate detaliile privind investiția”.

Cât privește faptul că Brăila a fost preferată pentru această investiție pe zona de energia verde, edilul șef a comentat: „Nu uitați că noi suntem primul municipiu din România cu iluminat 100% pe led, inovativ. Și asta a contat când a fost aleasă Brăila”.