Dragomir: „Eu nu sunt interesat să fiu președintele Asociației pentru dezvoltarea stațiunii Lacu Sărat, nu am ambiții de tipul ăsta”; Chiriac: „Nici eu!”

După ce la finele lunii noiembrie s-a aprobat în Consiliul Local Chiscani, ieri, CLM Brăila și CJ Brăila au aprobat, la rândul lor, asocierea celor trei părți în vederea constituirii ”Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea stațiunii Lacu Sărat”. De asemenea, au fost aprobate Actul constitutiv și Statutul Asociației, precum și participarea fiecărei părți cu câte 200.000 lei la patrimoniul asociației.

Asocierea are ca scop colaborarea pentru realizarea în comun a unor acțiuni, lucrări, proiecte de interes zonal și regional în sensul dezvoltării potențialului turistic. Finanțarea va veni din fonduri locale, dar cei trei membri au în vedere și accesarea de fonduri europene.

Sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) va fi chiar în stațiunea Lacu Sărat, în Vila Lăcrămioara.

ADI va avea un președinte, un director executiv, o Adunare Genenrală și un Consiliu Director (format din președinte și încă 4 membri care sunt numiți de Adunarea Generală pe o perioadă de 4 ani).

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), a declarat astăzi că după formarea noului Consiliu Local Chiscani, în care PSD deține majoritatea, s-a putut aproba acest proiect despre care s-a mai discutat și în urmă cu 3-4 ani: „Am avut o discuție cu cei de la Chiscani și au ajuns la următoarele concluzii:

*în primul rând, s-a schimbat structura în CL Chiscani, iar PSD are majoritate – și  acest lucru s-a văzut la vot;

*în al doilea rând, după 4 ani, au ajuns la concluzia că indiferent de intențiile pe care le-au avut, o comună nu poate să-și permită din punct de vedere financiar să dezvolte singură stațiunea și varianta optimă este cea a asocierii între primăriile din cele două localități și CJ, ca să se poată asigura fondurile necesare”.

Edilul șef a mai precizat că fiecare dintre cele trei părți implicate în asociere va contribui cu sume egale pentru proiectele de modernizare și dezvoltare a stațiunii.

Dragomir spune că în comparație cu alte comune, Chiscaniul chiar își permite să contribuie cu sume semnificative, dar fiind că „ei au venituri mari, au Brăila Mall, de unde se încasează taxe și impozite, mai încasează o cotă parte din impozitul pe salariile angajaților societăților care funcționează pe teritoriul lor, plus alte venituri”.

Potrivit lui Marian Dragomir, în zilele următoare, până la finalul acestui an, cei doi primari și președintele CJ vor merge în stațiune, pentru a vedea cu ce trebuie început, precizând că din punctul său de vedere, „prioritățile principale sunt aleile, strada și spațiile verzi și curățenia și apoi discutăm de celelalte aspecte”.

Edilul șef a mai afirmat că încă nu s-au purtat discuții legate de cel care va prelua funcția de președinte al asociației amintite și nici legate de directorul asociației, însă „potrivit legii, președintele trebuie să fie unul dintre conducătorii celor 3 instituții implicate. Eu nu sunt interesat să fiu președintele asociației, nu am ambiții de tipul ăsta”.

„Și nici eu”, a intervenit președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).

„În ceea ce privește directorul executiv, acesta va fi desemnat prin concurs, la fel ca la ADI Dunărea și ADI Eco, pe același principiu”, a mai spus Dragomir.

Așadar, dacă nici Dragomir și nici Chiriac nu sunt interesați să preia funcția de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea stațiunii Lacu Sărat, este foarte posibil ca ea să revină primarului comunei Chiscani, Costică Cojea (PSD).