DRAGOMIR: ILUMINATUL PUBLIC DIN MUNICIPIU ESTE PORNIT SI OPRIT IN BAZA UNOR REGLEMENTARI NATIONALE, IAR PRIMARIA NU ARE NICIO PUTERE DE DECIZIE
Aberatie dupa aberatie, in “Romania mereu suprinzatoare”… Una dintre acestea – minora, fata de altele, dar tot o aberatie – este ca in Romania de azi, pe banii nostri, nu avem voie sa pornim si sa oprim iluminatul public dupa cum vrem noi (ca si localitati), ci numai dupa cum ni se impune de la nivel national. Nu e chiar ca pe vremea lui Ceausescu, cand ne opreau “ei” lumina si ne-o porneau dupa cum voiau; acum avem dreptul sa o pornim si sa o oprim noi, dar numai cand ne dau voie “ei”.
Primarul Brailei, Marian Dragomir, spune ca a fost abordat de mai multi cetateni nemultumiti din cauza ca iluminatul public este pornit tarziu, cand strazile sunt deja in intuneric bezna in cartiere, insa a explicat ca nu sta in puterea lui sa schimbe aceasta situatie, fiindca iluminatul public se porneste la ore fixate printr-un program stabilit la nivel national. Edilul sef spera insa ca in urma modernizarii sistemului de iluminat public la nivelul municipiului, Primaria va avea sanse sa i se aprobe de la Bucuresti iesirea din acest cadru reglementat la nivel national, astfel incat sa ne facem propriul program, in functie de necesitatile locale: “Iluminatul public in municipiul Braila se aprinde conform unei programari. Programul este stabilit la nivel national, Braila este introdusa in zona estica a Romaniei.
Cel mai important lucru este ca prin noul sistem, pe care noi astazi il implementam in oras, vom putea, odata cu finalizarea montarii tuturor LED-urilor din Braila, sa avem si telemanagementul si sistemul de dimming, care ne vor permite sa aprindem luminile intr-un sistem mult mai modern si in tot orasul deodata, nu asa cum este astazi, decalat, pe strazi. Vrem sa avem o interventie si sa obtinem aprobarea pentru monatarea unor sisteme de senzori, astfel incat sa nu mai fim nevoiti sa respectam programul impus la nivel national, ci prin acest sistem de senzori, iluminatul sa se aprinda in mod automat si sa se stinga la fel.
Nu este corect ca iluminatul sa se aprinda odata la Botosani, Vrancea, Braila, Galati, Constanta sau Ialomita, Calarasi, pentru ca avand in vedere pozitia geografica, la Botosani, pe zona estica a tarii, se lumineaza mai devreme decat la Vrancea si la Vrancea se intuneca mai devreme decat in est. Iar noi suntem toti in acelasi <<pachet>>, in zona de est a Romaniei”.
Pe de alta parte, edilul sef a mai explicat ca la ora actuala, potrivit reglementarilor actuale, in municipiu se aprind lampile stradale la o anumita ora si se sting la o anumita ora, printr-un sistem electronic de programare, insa in urma modernizarii sistemului de iluminat, se vor putea porni si opri in functie de intensitatea luminii, indiferent de ora.