DRAGOMIR: IN 2 LUNI CUP A VERIFICAT 12.000 DE CLIENTI, IAR IN 3 LUNI NU A PUTUT VERIFICA RESTUL DE 1.831 DE CLIENTI

Compania de Utilitati (CUP) Dunarea Braila nu a terminat inca verificarea tuturor facturilor emise in ultimii 3 ani, care vizeaza taxa pe apa de ploaie. Este ceea ce ni se repeata ori de cate ori intrebam care este rezultatul verificarilor si cate facturi au fost calculate eronat de angajatii CUP.

Cei de la CUP a inceput o actiune de verificare a facturilor aferente taxei pe apa de ploaie emise pentru toti clientii din judet, dupa ce o instanta judecatoreasca a stabilit prin sentinta definitiva ca amintita companie a calculat eronat facturile braileanului Mihail Stafida pe ultimii 3 ani, in ceea ce privesta taxa pe apa de ploaie. De asemenea, instanta a obligat CUP Dunarea sa-i restituie lui Stafida banii incasati abuziv.

In urma primelor analize, s-a descoperit ca de ani de zile, angajatii CUP calculeaza taxa pe apa de ploaie cu doua formule, in paralel, desi una dintre ele nu mai este valabila. Asta s-a intamplat si in cazul lui Stafida, caruia i s-a calculat taxa pe apa de ploaie cu formula care nu mai era valabila si care, potrivit sentintei, a fost inselat cu 518 lei.

Ca urmare a scandalului iscat pe aceasta tema, a presiunilor facute de PNL si a amenintarii cu noi procese din partea cetatenilor care se considerau inselati, autoritatile locale au cerut conducerii CUP (adica PSD-istului Silviu Mangiurea, colegul de partid al primarului Marian Dragomir si presedintelui CJ Iulian Chiriac) sa ia la verificat toate facturile si sa indrepte greselile, dand oamenilor banii inapoi sau dupa caz, cerand bani in plus.

De atunci (din luna februarie), am intrebat periodic care este stadiul verificarilor si pe masura ce a trecut timpul, informatiile ce ne-au fost oferite au devenit mai “diluate”.

Cronologic, declaratiile au fost dupa cum urmeaza:

*14 februarie, primarul Dragomir (PSD): “Deja de 12 zile reprezentantii CUP Dunarea verifica cu maxima urgenta pe teren la toate curtile existente care au contract cu compania, prin cititorii de apometre, casieri si Corpul de control, existenta comunicarii acestor suprafete de curti (cu suprafete construite sau neconstruite) si incheie cu toti contractantii procese verbale in acest sens, prin care fiecare, pe baza documentelor, isi declara suprafata. In 12 zile au fost intocmite procese verbale pentru aproximativ 30% din totalul contractelor CUP, totul actualizat la zi si estimam ca pana la sfarsitul lunii martie vor ajunge la peste 90%”

*15 februarie, directorul general al CUP Dunarea, Silviu Mangiurea (PSD): “Deocamdata suntem in analiza, verificam prin angajatii nostri toate contractele, am inceput sa verificam suprafetele construite si neconstruite de la fiecare beneficiar la nostru”

* 29 martie – Dragomir declara ca din totalul celor 13.831 clienti care platesc taxa pe apa de ploaie, angajatii CUP au verificat deja 12.000 de clienti, iar in perioada urmatoare, vor fi centralizate aceste informatii culese din teren si urmeaza sa se descopere in cate cazuri s-au mai gresit facturile.

*6 iunie – Mangiurea ne-a declarat ca subordonatii sai inca nu au terminat de verificat facturile tuturor clientilor si ca nu vrea sa dea niciun fel de detalii, pana nu se termina toate verificarile

*21 iunie – Dragomir a declarat ca angajatii CUP au verificat, “o mare parte” dintre facturi si ca s-a dovedit ca unele dintre ele au fost calculate gresit, in sensul ca s-a incasat mai mult decat era corect, iar in alte cazuri s-a incasat mai putin decat era corect.

*saptamana trecuta – atat Dragomir, cat si Mangiurea ne-au declarat ca nu s-a incheiat inca verificarea.

De-a lungul acestor luni, termenul limita pentru finalizarea verificarilor s-a tot prelungit: de la finele lunii martie (termen avansat de primar), s-a ajuns la finele lunii iunie (termen avansat de primar si de Mangiurea), iar saptamana, trecuta, la final de iunie, atat primarul Dragomir, cat si directorul general Mangiurea ne-au spus ca nu s-au incheiat verificarile.

Asadar, ca sa facem un rezumat: in perioada 1 februarie – 29 martie, potrivit primarului Dragomir, s-au verificat facturile pentru 12.000 din totalul celor 13.831 clienti care platesc taxa pe apa de ploaie. Asta ar insemna o medie de 6000 clienti/luna. La finele lunii martie mai erau de verificat 1.831 clienti si ceea ce ni se spune ca in perioada aprilie-iunie (3 luni) nu s-a reusit verificarea acestora.

Cum ar veni, primarul Dragomir (PSD) si protejatul sau, directorul Mangiurea (PSD) ne spun ca in 2 luni s-au verificat 12.000 clienti, iar in 3 luni nu s-au putut verifica 1.831 de clienti. Si noi ar trebui sa-i credem…

Suspiciunea noastra este de fapt, rezultatul verificarilor este unul care nu convine deloc nici directorului general al CUP, nici protectorilor sai de la PSD, astfel incat se incearca amanarea momentului in care primarul sa comunice public numarul facturilor eronate. Nu de alta, dar chiar daca Dragomir a admis ca cel mai probabil, este vorba de mii de facturi calculate gresite, una este sa o spui ca pe o posibilitate si alta, ca pe o certitudine. Si nu e deloc simplu sa spui la sute (sau chiar mii) de cetateni ca mai au de dat bani in plus, asa cum nu e simplu ca tu, CUP Dunarea, sa ai de returnat la mii de cetateni diverse sume de bani. Fiindca toate astea se vor sparge in capul lui Dragomir si al PSD-ului, dat fiind ca liderii PSD sunt cei care ii tin spatele directorului general Mangiurea – director care, intr-o lume normala, ar fi trebuit sa demisioneze sau sa fie demis in secunda 2. Numai ca PSD are alte criterii de moralitate si de normalitate, atat la nivel national, cat si la nivel local, iar in lumea PSD, faptul ca firma pe care o conduci a inselat la facturare mii de braileni nu este un motiv de demisie si nici de demitere. Este un motiv de a ramane in functie si a incasa in continuare un salariu de  circa 8.800 de lei, la care se adauga o indemnizatie de circa 2.500 de lei primita pentru fiecare sedinta a Consiliului de Administratie. Acesti bani sunt incasati de Mangiurea, ca sa nu stie nimic din ce se intampla in compania pe care o conducere.