DRAGOMIR: IN LUNA MAI SE MAJOREAZA CU 12% PRETUL APEI POTABILE, LA NIVELUL MUNICIPIULUI BRAILA

Primarul municipiului, Marian Dragomir, a anuntat astazi ca din luna mai, brailenii vor plati mai mult pentru apa potabila pe care o consuma. El a precizat ca aceasta crestere a pretului este impusa prin contractul de imprumut semnat cu BERD in urma cu mai mult ani, pentru modernizarea si reabilitarea retelei de apa si canalizare din judet, si ca ii place sau nu, nu poate decat sa aplice prevederile contractului.

Edilul sef  a explicat ca personal, nu este de acord cu accesarea de imprumuturi cu astfel de conditii, de impunere a majorarii pretului la utilitati, indiferent daca rata poate fi platita de beneficiar fara sa fie nevoie de cresteri de preturi la serviciile furnizate populatiei.

Mai mult, Dragomir a spus ca a refuzat zilele trecute un astfel de imprumut BERD, fiindca nu considera ca cel care ofera banii are dreptul sa impuna altceva decat plata la timp a ratelor: “Am primit o vizita a reprezentantilor acelei institutii de finantare saptamana trecuta, pentru a ne acorda o noua linie de credit si le-am sus clar ca Primaria municipiului Braila momentan nu intentioneaza sa se imprumute, dar daca vreodata se va imprumuta, conditiile, clauzele contractuale vor viza doar plata ratelor respective si a dobanzii, si in niciun caz, nimeni nu va mai putea sa impuna Primariei sau vreunei institutii subordonate ca la anumite intervale de timp sa creasca preturile, pentru a le plati rata. Modul in care ne gestionam noi, Primaria, respectiv societatile subordonate, ne priveste doar pe noi, iar pe ei ii intereseaza doar sa-si incaseze rata si nicidecum sa ne spuna noua, sau sa ne impuna prin contract – asa cum este in momentul de fata – sa creasca pretul la vreunul dintre serviciile pe care le furnizam populatiei”.

Primarul a mai explicat si care ar fi consecintele, daca nu s-ar majora in mai pretul apei: “Daca nu va creste pretul, atunci va exista obligatia de returnare  a intregului imprumut (8,8 milioane euro – n.r.), o suma exorbitanta, si imposibilitatea ca Asociatia sa mai termine acele investitii pe apa si canalizare nu doar in municipiul Braila, ci in tot judetul”.

Intrebat care a fost primarul care a semnat un astfel de contract, cu clauzele amintite, Dragomir a dat din colt in colt, insa in final a fost nevoit sa admita ca a fost vorba despre actualul sau consilier personal, Aurel Simionescu, care a facut asta “cu votul intregului Consiliu Local”. Edilul sef a mai comentat ca la vremea aceea, adica in anul 2011, dobanda oferita de BERD era una foarte avantajoasa si este posibil ca Simionescu si intreg Consiliul Local sa aprecieze ca imprumutul a fost unul necesar si convenabil.

Amintim ca zilele trecute, in plenul CLM Braila, directorul Companiei de Utilitati „Dunarea”, Silviu Mangiurea, intrebat fiind daca va mai creste pretul apei potabile, a spus intai ca “nu exista perspective sa mai creasca”, iar la circa 3 minute a spus ca va creste pretul, dar a omis sa mentioneze ca acest lucru se va intampla foarte curand, respectiv in luna mai.

Declaratiile integrale ale lui Marian Dragomir,pe aceasta tema, aici: