Dragomir: Ministerul Educației nu putea da avizul pentru schimbarea destinației sălilor de sport, pentru a le folosi ca centre de vaccinare. Am avut dreptate, am ales varianta legală

„Aveau o problemă la nivelul Ministerului Educației, nu puteau da avizul pentru schimbarea destinației sălilor de sport, pentru a le folosi ca centre de vaccinare” – este comentariul primarului Brăilei, Marian Dragomir (PSD), după ce ieri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 3173 al ministrului Educației privind aprobarea procedurii de elaborare a avizului conform pentru schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat, precum și condițiile necesare acordării acestui aviz.

Mai exact, este vorba despre avizul pe care îl așteaptă de mai bine de 3 săptămâni autoritățile brăilene, pentru a deschide centrele de vaccinare amenajate în sălile de sport ale unor unități de învățământ.

Primarul Marian Dragomir a fost criticat în ultimele zile de consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) pentru faptul că se întârzie deschiderea centrelor de vaccinare, ceea ce ar afecta „persoanele  vârstnice, vulnerabile din punct de vedere medical, dar și financiar”, care vor să se vaccineze, nu să audă scuzele edilului „legate de reglementări și aprobări“.

Dragomir a explicat în mai multe rânduri că sălile de sport au fost amenajate ca centre de vaccinare de la începutul lunii ianuarie și sunt funcționale de atunci, însă pentru a le putea deschide și a începe vaccinările este necesar, potrivit legii, un aviz de la Ministerul Educației, prin care se aprobă schimbarea destinației acelor săli de sport. De asemenea, edilul șef  a precizat că Primăria a solicitat prima dată acel aviz Ministerului Educației pe 7 ianuarie și de atunci a revenit cu solicitarea de încă două ori, dar nu s-a primit nici până acum un răspuns de la minister.

În condițiile în care Bucălău a continuat să susțină că există deja cadrul legal pentru rezolvarea tuturor problemelor și că e vina autoritățile brăilene pentru faptul că nu s-au deschis centrele de vaccinare, Marian Dragomir ne-a transmis o copie după ordinul Ordinul 3173 al Ministrului Educației, publicat ieri în Monitorul Oficial, în care se precizează: „Prin derogare de la prevederile art. 3, pe perioada stării de alertă, la solicitarea autorităților administrației publice locale, cu avizul prealabil al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București, ministrul Educației poate emite avizul conform pentru schimbarea destinației bazei materiale a unităților de învățământ preuniversitar de stat, exclusiv pentru organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare”.

Primarul a mai comentat: „Nu s-a dat acel aviz pe care îl așteptăm de aproape o lună de zile pentru că nu puteau să-l dea. Abia acum, după emiterea acestui Ordin, vor putea da avizul. Se demonstrează încă o dată că am avut dreptate pe acest subiect. Și în această situație, ca și în altele, noi am ales varianta legală.

Este trist ca unii care habar nu au sa citească o lege spun tot felul de lucruri în public”.