DRAGOMIR: NOILE PUBELE VOR FI AMPLASATE, IN GENERAL, IN LOCATIILE ACTUALE. VOR FI GASITE INSA SI ALTE LOCATII, CU CONSULTAREA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI

Primarul Brailei, Marian Dragomir, sustine ca din primavara, odata cu instalarea noilor pubele in doua treimi din oras, va depinde numai de cetateni sa colaboreze in ideea colectarii selective a gunoiului si astfel, sa se reduca, la nivel de oras, cantitatea de gunoi depusa la groapa ecologica, ceea ce va duce la posibilitatea reducerii taxei de salubritate, de la anul. Dragomir a explicat ca in circa 80% din cazuri, pubelele, care vor fi de culori diferite – pentru fractia umeda si respectiv, pentru cea uscata – vor fi amplasate acolo unde se afla actualele tomberoane. In unele situatii, se vor face anumite modificari, cu consultarea asociatiilor de proprietari si a anumitor locatari care sunt nemultumiti ca pubela sau containerul respectiv se afla chiar sub ferestrele lor si miroase urat: <<Acum astept sa aduca la Braila cei de la ”Brai-cata”, pe langa statia de sortare, si containerele si apoi o sa stabilim locatiile in care le vom amplasa, impreuna cu cei de la SUPAGL, cu societatea care face salubrizarea, dar o sa vreau sa avem si acordul asociatiilor de proprietari, pentru a nu exista niciodata discutii ca sunt prea aproape, prea indepartate de scara blocului, de apartamentul cuiva. Practic, 80% dintre acestea vor fi amplasate acolo unde exista si acum tomberoane, dar vom mai cauta si alte spatii, de comun acord cu asociatiile de proprietari.

La fel vom proceda si in cazul “ECO”, vom amplasa containerele, 80%, in locatiile existente si vom avea si alte locatii, pentru ca exista anumite solicitari de la asociatiile de proprietari>>.

Pe de alta parte, Dragomir a precizat ca cel putin intr-o prima etapa, la case nu se vor folosi pubele, ci se vor imparti saci de plastic de culori diferite, pentru colectarea selectiva a gunoiului: “Este normal sa se imparta si saci in zona de case, pentru a incepe o campanie de civilizare, de constientizare a masurilor pe care trebuie sa le luam, iar din momentul in care vor aparea aceste oportunitati de selectare colectiva, restul depinde numai de noi, de fiecare cetatean, de fiecare brailean”.

Edilul sef a mai spus ca asteapta si reactia celei de a treia firme de salubritate care actioneaza pe raza municipiului, RER, cu care a avut primele discutii pe tema colectarii selective inca din luna septembrie a anului trecut.