DRAGOMIR: NU ARE ROST SA CONSTRUIM UN NOU ADAPOST, FIINDCA VOM SCAPA CAT DE CURAND DE CAINII DIN BRAILA

S-a schimbat strategia primarului Brailei, Marian Dragomir, in ceea ce priveste cainii vaganonzi.  Iar schimbarea este suprinzatoare, in contextul in care noua strategie se bazeaza pe faptul ca in cativa ani, numarul maidanezilor din oras se va reduce substantial.

Pana de curand, Marian Dragomir vorbea despre construirea unui adapost pentru caini mai mare decat toate cele care functioneaza acum in Braila, pentru care gasise locatia si urma doar sa mai prezinte detaliile consilierilior municipali, inainte de a initia o hotarare in CLM, astfel incat sa se aprobe proiectul si sa se aloce banii.

Mai nou, din motive care ne scapa, edilul sef are impresia ca in urma sterilizarii catorva sute de catele – lucru care s-a intamplat anul trecut – si a sterilizarii in continuare a altora – lucru care se va intampla in acest an si poate, in anii care vin -, numarul patrupedelor care bantuie prin oras va scadea substantial. Ca atare, spune Dragomir, nu are rost sa mai construiasca Primaria ditamai hangarul, pe care sa-l foloseasca drept adapost pentru caini, fiindca in cativa ani, acesta o sa ramana aproape gol…

In acest context, primarul a ajuns la concluzia ca e mai rentabil este sa inchirieze Municipalitatea inca un spatiu pe care sa-l amenajeze ca adapost pentru cateva sute de caini, iar cand numarul animalelor va scadea, se va renunta la spatiul respectiv: “Intre timp, am ajuns la concluzia ca, daca noi vom continua in acelasi ritm sterilizarile, s-ar putea sa nu se justifice un nou adapost construit pe banii Primariei. Cautam o varianta de inchiriere pe un numar mult mai mic de ani si cand vom face calculele din punct de vedere economic, solutia inchirierii sa fie net redusa financiar, fata de cea a construirii unui depozit care nu ne va mai fi folositor peste un numar de ani.

Am facut calcule si in viitor nu va mai avea eficienta respectiva un adapost construit de Primarie si vom bloca foarte multi bani in constructia si autorizarea unui nou adapost, pe cand asa, pe varianta inchirierii pentru un numar de 2 ani… Daca noi continuam sterilizarile in acelasi  ritm, cred ca vom scapa cat de curand de cainii din Braila. Imaginati-va ca sterilizarea in decursul anul trecut a unui numar de peste 650 de caini, femele,  conduce in final la scaderea natalitatii. Daca si in acest an, in decursul celor 9 luni de zile in care putem face sterilizari, vom continua intr-un ritm la fel de alert, cu siguranta, natalitatea canina va fi net scazuta in perioada urmatoare. Avand in vedere faptul ca si cainii acestia imbatranesc si ca exista o mortalitate normala, eu cred ca, incet-incet, populatia canina se va reduce”.

Dragomir a refuzat deocamdata sa dea detalii legate de spatiul pe care il are in vedere, pentru a fi inchiriat si transformat in padoc.

Precizam ca numarul maidanezilor din municipiu este estimat a fi intre 5 si 7 mii.