DRAGOMIR NU DA DRUMUL LA BANII PENTRU SPORT, PANA CAND NU PRIMESTE UN RASPUNS CLAR DE LA CONSILIUL CONCURENTEI

Primarul Brailei, Marian Dragomir, admite ca intarzierea alocarii banilor aprobati pentru finantarea echipelor si cluburilor sportive locale le creeaza acestora dificultati financiare majore si da asigurari ca banii exista si pot fi virati in orice moment, cu conditia ca Primaria sa primeasca unda verde de la Consiliul Concurentei (CC). Mai exact, edilul sef vrea ca CC sa-i spuna cu subiect si predicat ca finantarile aprobate de CLM Braila pentru sportul local nu intra in categoria ajutoarelor de stat, deci nu sunt ilegale.

CC a dat un prim raspuns Municipalitatii brailene, insa Dragomir si specialistii din institutie considera ca acesta este neclar, asa ca au cerut un nou raspuns: “Am primit un raspuns de la Consiliul Concurentei care este interpretabil. Avut discutii la nivelul celor de la Consiliul Concurentei, urmeaza sa primim o noua adresa si in baza acesteia, vom intra in CLM. Se pare ca lucrurile se clarifica la modul foarte simplist pentru baschet, volei si fotbal, in sensul ca nu ne vom incadra pe ajutorul de stat la aceste 3 echipe si activitati sportive, dar la handbal, avand in vedere ca echipa este <<susceptibila de a participa la competitii europene>>, ca sa citez CC, si faptul ca are in componenta jucatoare din Uniunea Europeana, va trebui sa facem o departajare foarte clara intre sportul pentru copii si cel profesionist. Vom aproba acea schema de minimis. Cei de la Consiliul Concurentei ne-au spus ca ne vor da tot suportul. Asteptam adresa astazi, maine sau cel tarziu pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru a convoca o sedinta de indata, in care sa prezentam consilierilor toate aceste detalii si sa dam drumul la finantarea pentru sport”.

Primarul a mai spus ca era foarte simplu ca Municipalitatea sa se grabeasca sa vireze banii echipelor si cluburilor, dar exista riscul ca la primul control al Curtii de Conturi sa apara iar interpretari de genul celor din trecut, cand s-a considerat initial ca fiind nelegala finantarea sportului si s-a cerut Primariei sa recupereze toti banii de la beneficiari. De aceea, edilul sef prefera sa se asigure ca lucrurile se fac intr-un mod care nu mai lasa loc la interpretari, ca sa nu se ajunga iar la contestarea raportului Curtii de Conturi si amanari de luni de zile, pana cand se primeste un raspuns: “Ati observat cu totii ca nu a fost simplu sa avem sportul blocat pentru o perioada atat de lunga. Ii asiguram pe toti de toata disponibilitatea noastra de a finanta activitatea sportiva, dar de a o finanta in mod legal, pentru a nu mai exista nicio interpretare a Curtii de Conturi.

Primul raspuns de la CC este unul evaziv. Dar in urma discutiilor de saptamana trecuta si de ieri cu cei de la CC, am inteles ca ne vor transmite o noua adresa prin care vor exemplifica foarte clar ca baschetul, fotbalul si voleiul nu se incadreaza pe ajutor de stat si ca pot fi finantate fara aprobarea unei scheme de minimis in CLM, iar la handbal ramane sa facem o distinctie intre zona de copii, tineret, care nu se incadreaza pe ajutor de stat si poate fi finantata fara schema de minimis, si partea profesionista, care trebuie sa fie finantata in baza acordarii unei scheme de minimis”.

Mai multe despre aceasta schema de minimis, aici:

(sursa foto – Dacia Unirea Braila)