DRAGOMIR: NU S-A PUTUT FACE FACTURAREA INDIVIDUALA A CONSUMULUI DE APA POTABILA PENTRU CA ASOCIATIILE DE PROPRIETARI NU INDEPLINESC CONDITIILE LEGALE

Am promis contorizarea si facturarea individuala a consumului de apa potabila, dar in 2 ani s-a facut numai la 2 blocuri, pentru ca asociatiile de locatari nu indeplinesc conditiile legale – este ceea ce spune primarul Brailei, Marian Dragomir, care sustine ca in cazul consumatorilor care locuiesc la case, Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea a inceput deja montarea contoarelor inteligente, pentru o inregistrare cat mai corecta a consumului de apa potabila, dar la blocuri problema e mai complicata.

Edilul sef a precizat ca la aceasta data au fost montate in municipiu peste 7.000 de astfel de contoare, “intr-un procent de peste 98% sau 99% la case. De ce la case? Pentru ca acolo s-a putut. In cazul blocurilor este cu totul alta procedura prevazuta de legislatie.

Avem doar doua asociatii de proprietari care au dorit si au putut sa isi monteze apometre inteligente si sa incheie contract individual pentru facturare. In rest, eu consider ca trebuie modificata legislatia, pentru a nu mai exista o situatie in care datornici ai asociatiilor de proprietari sa blocheze o intreaga asociatie si lucrurile acestea sa continue.

Suntem inclusiv in discutii pentru modificarea legislatiei, la fel cum am facut si pentru abonamentele elevilor –  stiti ca acolo era o limitare si am putut sa modificam legislatia. Cred ca in perioada urmatoare voi transmite parlamentarilor un proiect de hotarare pentru modificarea legislatiei, astfel incat si cei care locuiesc la bloc, in asociatii cu datorii, dar care nu au ei datorii, sa se poata bransa individual, sa aiba contract individual si la fel cum platesc la energie electrica, la gaze, sa poata plati si la apa”.

Practic, primarul sustine ca dintre asociatiile de proprietari din municipiu care nu au datorii la CUP Dunarea, numai la 2 s-a indeplinit conditia ca absolut toti proprietarii sa-si dea acordul pentru acest gen de facturare individuala. In rest, spune Dragomir, daca exista un singur proprietar care nu este de acord, nu se poate face facturarea individuala: “Deocamdata v-am anuntat care sunt prevederile legale. Noi suntem in continuare deschisi. La blocurile care au facut acest pas, decizia a fost luata in unanimitate si nu au existat datorii la CUP <<Dunarea>>. Au platit toate datoriile si toti au fost apoi de acord. Pentru ca sunt doua motive care ne impiedica sa punem in practica aceasta masura: una este existenta datoriilor catre CUP <<Dunare>> de la asociatia de proprietari si doi,  inexistenta unanimitatii. Intotdeauna cineva este Gica Contra sau nu este gasit sau  nu doreste sa semneze. Si atunci eu cred ca trebuie sa fie modificata legislatia si majoritatea sa hotarasca sau cei care nu au datorii sa poata sa se branseze individual. Aceasta nu trebuie sa fie o masura de forta, invaziva, ci doar una permisiva, ca si posibilitate pentru cei care doresc”.

Marian Dragomir a mai precizat ca daca mai exista in municipiu asociatii care nu au datorii la CUP si la care toti proprietarii doresc sa treaca la facturarea individuala, acestea trebuie sa faca o adresa catre CUP “Dunarea” si se vor demara imediat procedurile necesare: “Sa faca o adresa catre CUP <<Dunarea>>; daca considera necesar, ne pot instiinta si pe noi, pentru a urmari si a avea toata disponibilitatea pe zona aceasta”.