Dragomir: „Nu v-ați interesat câte teste COVID au fost livrate? Totuși, conduceți destinele învățământului din Brăila momentan”; Canciu: „Directorul DSP mi-a spus că poate testa toți elevii care au simptome și ai căror părinți semnează acel acord. Este tot ce vă spun”

„Testele COVID care sunt destinate elevilor și profesorilor nu le-am primit noi, Inspectoratul Școlar Județean și nici școlile, ci sunt la Direcția de Sănătate Publică” – este declarația făcută de consilierul municipal Cătălin Canciu (PNL), care este și inspectorul școlar general al Brăilei, în ședința CLM de ieri.

Canciu a făcut această precizare în contextul în care primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), a spus în ședința amintită că pe site-ul Ministerului Educației s-a anunțat încă din luna februarie că peste 1.380.000 de teste rapide au fost distribuite pentru testarea elevilor și profesorilor și a întrebat câte dintre acestea au fost distribuite în municipiul Brăila, în județul Brăila și câți elevi și profesori brăileni au fost testați până în prezent.

Șeful ISJ Brăila a afirmat că „cei de la Direcția de Sănătate Publică sunt în măsură să dea un răspuns în acest sens. Dacă ar fi fost la noi, la ISJ, cu siguranță v-aș fi spus până la nivelul de detaliu cum s-au utilizat acele teste”.

„Dar nu v-ați interesat câte teste au fost livrate? Adică, totuși, conduceți destinele învățământului din Brăila momentan. Cred că ar fi fost de prim interes pentru dvs să aveți o discuție cu domnul director Ciochină (Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila – n.r.) și să vă spună: «Domnule inspector școlar, în municipiul Brăila au fost alocate X teste, direcționăm către școli Y teste, astfel încât să se înceapă testarea rapidă a profesorilor sau elevilor care au anumite simptome».

Eu cred că din punct de vedere al faptului că dvs coordonați acum activitatea învățământului, trebuia să fiți primul interesat, nu să așteptați până când, la un moment dat, o să vă contacteze domnul director Ciochină. Era nu doar interesul dvs, ca și conducător al destinelor învățământului, ci este vorba de interesul cetățenilor din municipiul Brăila, în primul rând, al elevilor, al profesorilor”.

„Dvs acum vrei să mă certați, nu?”

„Nu vă cert, vă întreb!”

„Eu am avut o discuție cu domnul director! Dacă v-aș spune acum că s-au livrat 72.411 teste, ați fi mulțumit? Nu, discuția a fost de altă natură. La momentul discuției mele cu domnul director l-am întrebat dacă poate testa toți copiii care au simptome și ai căror părinți semnează acel acord. Și domnul director, la momentul respectiv, mi-a răspuns afirmativ. Este tot ce vă spun. Dacă vreți o cifră, o putem afla împreună, îl sunăm pe domnul director și vedem exact.”

„Am crezut că o știți deja. Dar o s-o aflăm, domnule inspector, nu e nicio problemă”, a mai spus Marian Dragomir.