DRAGOMIR: O COMISIE VA INVENTARIA CLADIRILE DIN CENTRUL ISTORIC AFLATE IN STARE DE DEGRADARE SI VA NOTIFICA PROPRIETARII ACESTORA SA-SI REABILITEZE IMOBILELE

Primarul Brailei, Marian Dragomir, declara ca toate cladirile din zona Centrului istoric care sunt in stare de degradare vor fi inventariate de o comisie formata din reprezentanti ai institutiilor cu competente in domeniu, iar proprietarii acestora vor primi o notificare si vor fi somati sa faca demersurile necesare pentru reabilitarea imobilelor respective. Daca nu vor face acest lucru, cei in cauza vor plati impozite care din acest an sunt majorate cu 500%  si de asemenea, ei risca sa fie amendati de Politia Locala.

Dragomir a precizat ca Municipalitatea, la randul sau, va renova in acest an o parte din cele circa 40 de imobile pe care le detine in Centrul vechi si care se afla si ele intr-o stare destul de avansata de degradare: “In cursul acestui an, acea comisie formata din persoane care au atributii in domeniu o sa mearga sa vizualizeze toate cladirile din zona Centrului istoric si o sa trimita o notificare fiecarui proprietar, pentru a-si reabilita cladirea. Daca proprietarul nu-si reabiliteaza cladirea va plati acea penalizare de 500% la impozit. De asemenea, acesti proprietari vor primi si amenzile prevazute de legislatia in vigoare, aplicate de Politia Locala.
Pe de alta parte, pentru cei care isi reabiliteaza fatadele cladirilor si se dovedeste acest lucru cu documente, se ofera o scutire de la plata taxelor si impozitelor pentru acel imobil, timp de 3 ani.

In paralel, Primaria municipiului isi reabiliteaza cladirile proprii si o sa vedeti ca exista in bugetul pe anul in curs o suma pentru reabilitarea acestora. O sa va invitam si la cateva inaugurari anul acesta, ca de exemplu Corpul E al Liceului de Arta, situat pe Calea Galati, care deja prinde contur; dar mai sunt si altele”.

Edilul sef a dat cateva detalii si in legatura cu cladirea fostului CEC de pe strada Mihai Eminescu, pe care la finele anului trecut Municipalitatea a castigat-o in instanta, dupa aproape 20 de ani de procese. Marian Dragomir spera ca acest imobil sa fie reabilitat pe o finantare obtinuta de la Ministerul Culturii: “Primaria a depus inca de anul trecut, la foarte scurt timp dupa castigarea procesului, documentatia pentru a fi analizat si declarat eligibil pentru a obtine finantare de la Ministerul Culturii, deoarece intentionam ca acea cladire sa prinda viata si sa avem spatii oferite tuturor elevilor si copiilor din municipiu, care sa vina acolo si sa faca cursuri pentru diverse discipline de interes public”.