Dragomir: Până va începe școala vom folosi personalul medical de la creșe în centrele de vaccinare

În condițiile în care pe 29 ianuarie a fost emis ordinul ministrului Sănătății care reglementează recrutarea si plata personalului care lucrează în centrele de vaccinare, Primăria a început demersurile legale în vederea asigurării medicilor și asistentelor necesare în aceste centre.

După cum ne-a declarat primarul Marian Dragomir, „ordinul respectiv a fost publicat azi în Monitorul Oficial. În funcție de numărul de centre de vaccinare care se vor deschide în municipiu, se va asigura și personalul medical necesar. Totul depinde de numărul de doze de vaccin care vor fi distribuite județului Brăila. Am înțeles că inițial se vor aloca doze de vaccin doar pentru două fluxuri, adică pentru două centre de vaccinare – unul va fi pentru populație și unul pentru cadrele didactice.

Așteptăm să vedem câte doze de vaccin vin de la București și vom asigura personalul necesar pentru centrele care se vor deschide; dacă vor fi doar două fluxuri, vom asigura personal pentru două centre, dacă vor fi mai multe, vom asigura personalul pentru mai multe.

Deocamdată, până va începe școala vom folosi personalul medical de la creșe pentru a face vaccinarea în aceste centre. De asemenea, pregătim în acest moment adrese pe care le vom trimite către Colegiul Medicilor și Colegiul Asistentelor, pentru a vedea care este intenția de a se direcționa și alt personal în vederea desfășurării activității în centrele de vaccinare.

Dacă se vor aloca și alte fluxuri de vaccin și va fi nevoie să mai deschidem și alte centre, atunci Primăria, cu ajutorul Colegiului Medicilor și Colegiului Asistentelor, va prelua personal de specialitate pentru acele centre suplimentare.

Noi, Primăria, încheiem un protocol cu DSP în acest sens. Personalul cu care se va lucra la centrele de vaccinare este deja angajat la creșele din municipiu și dacă va mai fi nevoie de alt personal medical, vor fi asistente și medici care sunt deja angajați și care vor colabora cu noi în cadrul acestei campanii de imunizare. Pentru această activitate medicii vor fi plătiți cu 90 lei/oră, iar asistentele cu 45 lei/oră. Banii aceștia vor fi achitați de Primărie într-o primă etapă, urmând ca ei să fie recuperați de la Guvern, prin Direcția de Sănătate Publică”.

Amintim că deocamdată nu au fost deschise centrele de vaccinare amenajate în sălile de sport ale unor unități de învățământ din municipiu, întrucât nu s-a primit un aviz de la Ministerul Educației și se discută despre varianta deschiderii a două centre de vaccinare în Casa Tineretului, însă nici aceasta nu pare ceva cert.

Deocamdată funcționează în Brăila doar două centre de vaccinare – unul la Spitalul Județean de Urgență și celălalt la Spitalul de Psihiatrie.