DRAGOMIR: PRIMARIA CLUJ A CUMPARAT AUTOBUZE ELECTRICE CU 500.000 EURO/BUCATA. AU O AUTONOMIE DE 105 KILOMETRI, DUPA CARE SE RETRAG 8 ORE PENTRU INCARCARE

Primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), considera ca nu sunt tocmai corecte informatiile prezentate de liberali, cu privire la sustinerea financiara a firmei “Braicar” de la bugetul local, dar si in legatura cu costurile pe care le-ar presupune asigurarea transportului public de calatori in municipiu cu autobuze electrice.

Mai exact, in cadrul celei mai recentei sedinte CLM Braila, edilul sef a declarat ca suma alocata de Municipalitate nu inseamna circa 70% din cifra de afaceri a “Braicar”, cum spun liberalii, ci in jur de 50%. In plus, Dragomir are dubii ca investitia in 50 de autobuze electrice, asa cum au propus liberalii in sedinta CLM, ar fi atat de eficienta pe cat spun ei.

Primarul a mentionat in acest sens o investitie facuta recent de Primaria din Cluj, care a cumparat 15 autobuze electrice: “Un astfel de autobuz cumparat la Cluj a costat 500.000 euro, pentru o autonomie de 105 kilometri, dupa care autobuzul trebuie sa se retraga timp de 8 ore pentru incarcare, astfel incat sa se atinga durata de viata a bateriei estimata la 5 ani pentru acest regim de incarcare si de cicluri de incarcare/descarcare. Daca procedura se face la o statie de incarcare rapida, durata estimata de viata a bateriei se reduce cu 40%. La asemenea performante tehnice, raportat la un volum investitional previzionat la zeci de milioane de euro pentru parcul de 50 de masini propus, trebuie sa gandim lucrurile mult mai serios si mai in detaliu.

Noi ne-am propus achizitia a 3 autobuze electrice, dar asta in cadrul unui program european care presupune o contributie de la bugetul local de doar 2%, restul fiind finantare nerambursabila, ceea ce nu se compara cu efortul presupus de achizitia a 50 de autobuze electrice cu 500.000 euro bucata”.