DRAGOMIR: PRIMARIA NU ARE BANI PENTRU ACORDAREA AJUTOARELOR SOCIALE PREVAZUTE DE LEGEA PRIVIND SERVICIUL DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE
Primarul Brailei, Marian Dragomir, declara in continuare ca va pune in aplicare noua legislatie cu privire la ajutoarele sociale incluse in facturile pentru apa potabila abia atunci cand parlamentarii vor aproba o alta lege, prin care sa aloce banii necesari pentru aceste cheltuieli suplimentare.
Cum acest lucru este evident ca nu se va intampla, practic, edilul sef spune ca nu va aplica legea, din lipsa fondurilor necesare: “Primaria municipiului Braila nu are cuprinse in buget sume pentru ajutoare sociale privind apa potabila, in conformitate cu legea respectiva; dar tot legea respectiva prevede foarte clar cine trebuie sa plateasca apa de ploaie si doar in situatii exceptionale poate fi preluata aceasta plata de catre Primaria municipiului. Legea prevede foarte clar ca cetateanul trebuie sa plateasca apa de ploaie, iar in situatii exceptionale, Primaria.
Spuneam odata ca apa de ploaie trebuie platita; s-a dovedit prin acesta lege ca a fost adevarat si mai mult decat atat, desi liberalii nu s-au asteptat la o asemenea forma finala a legii – la fel cum nici eu nu m-am asteptat -, ea nu aduce foarte mari beneficii cetatenilor, deoarece scrie foarte clar ca beneficiarul trebuie sa plateasca apa de ploaie”.
Intrebat inca o data daca Municipalitatea va plati acele ajutoare lunare prevazute de lege – care sunt imperative, nu optionale -, edilul a evitat sa spuna clar „Nu”, preferand o formula de genul „Da, daca…”, dar care, practic, inseamna tot „Nu”: “Orice legislatie trebuie sa prevada si sursa de finantare. Noi asteptam acum ca cei care au initiat acest demers sa initieze unul nou prin care sa ne aloce si sursa de finantare. Primaria municipiului Braila va solicita la Ministerul Finantelor sumele respective de bani. Daca acestea nu vor fi alocate, vom discuta atunci”.
Amintim ca Legea 241/ 2006, privind Serviciul de alimentare cu apa si canalizare, care a fost modificata recent, prevede, mai nou, subventionarea, direct in factura lunara de apa-canal, a unei cantitati de apa potabila de 75 l/persoana/zi, precum si suportarea din bugetul public a racordarilor la reteaua de apa-canal, pentru familiile cu venituri reduse. Mai exact, de “ajutoarele lunare” respective urmeaza sa beneficieze familiile si persoanele singure care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara (adica 1.900 lei), pe membru de familie.