DRAGOMIR: PUTEM VORBI DESPRE O REDUCERE A TAXEI DE SALUBRITATE NUMAI DUPA UN AN, NU DUPA O LUNA SAU UN TRIMESTRU
Primarul Brailei, Marian Dragomir, nu are niciun gand sa reanalizeze valoarea taxei de salubritate platita de cetateni de la 1 ianuarie, daca nu apar modificari de legislatie care sa impuna acest lucru. In ciuda protestelor inregistrate in ultima vreme, fie in spatiul virtual, fie in cel din Palatului Administrativ, Dragomir continua sa sustina ca majorarea taxei de salubritate platita de cetatean este singura varianta posibila si legala, pentru a se putea achita amenda impusa in baza unei directive europene, ca urmare a faptului ca brailenii au produs din ce in ce mai mult gunoi, in ultimii ani.
Apelul facut de consilierul municipal Lucian Caprariu (independent) in cadrul sedintei de ieri a CLM Braila, in ideea de a se gasi solutii pentru renuntarea la aceasta majorare, nu l-a impresionat deloc pe edilul sef. Mai mult, Dragomir i-a “demolat” si speranta lui Caprariu ca in urma reducerii cantitatii de deseuri transportate la groapa ecologica de la un trimestru la altul, sa se poata reduce si taxa de salubritate: “Cred ca si astazi, cand vorbim despre taxa, unii dintre noi nu am citit prevederile legale, iar cresterea taxei se refera la faptul ca in 2016, in municipiul Braila nu s-a facut acea reducere (a cantitatii de gunoi colectate – n.r.), ba dimpotriva, s-a produs mai mult cu aproximativ 4.000 de tone. Despre o reducere a taxei in conditiiile scaderii cantitatii de gunoi noi putem sa vorbim numai dupa indeplinirea tintelor anuale, si nu lunare sau trimestriale – pentru ca asa prevede Ordonanta”.
Pe de alta parte, Dragomir a precizat ca a purtat o discutie cu conducerea firmei de salubritate “Eco” si s-a stabilit ca si aceasta – asemenea firmei „Brai-cata” – sa cumpere containere noi, astfel incat si pe sectorul de actiune ale acestui operator sa se realizeze colectarea a gunoiului in doua fractii – uscata si umeda.
“In schimb, nu vom putea impune niciunei societati private cu cine sa lucreze sau cu cine sa incheie protocoale; noi putem doar sa-i sanctionam pentru nerespectarea conditiilor asumate in contractul de delegare pe care l-au semnat cu Primaria municipiului Braila”, a precizat primarul.
Cat despre reprosurile ce i s-au facut in spatiul virtual, cu privire la faptul ca in alte orase din tara nu s-a majorat taxa de salubritate, edilul sef a comentat: “De ce n-a facut X sau Y din nu stiu ce municipiu? E problema lor! Problema noastra este ca la un moment dat, apare acea institutie de control care vine intr-un an si spune ca totul a fost legal si vine in anul urmator si spune ca aceleasi lucruri, identice, nu s-au mai desfasurat cu respectarea prevederilor legale – si ne aducem aminte discutiile despre sport si contradictiile iscate de Curtea de Conturi vizavi de finantarea sportului din municipiul Braila, in urma controalelor pe ani diferiti, pe aceeasi speta. Eu cred ca prin acea masura ne-am asigurat ca nu incalcam nicio lege si fiecare raspunde la un moment dat pentru faptele sale, pentru votul si deciziile pe care le ia, indiferent daca sunt masuri cu un caracter popular sau mai putin popular. Am urmarit prin aceasta masura doar sa respectam legislatia si fiecare, inclusiv cei din alte judete, sa stiti ca au obligatia de a plati acea suma de la data de 1 ianuarie si nu stiu eu si nu e treaba mea daca ei o vor face retroactiv”.