DRAGOMIR: SI EU MA INTREB DE CE N-AM MARIT MAI DEMULT IMPOZITELE PENTRU PROPRIETARII CARE NU-SI REABILITEAZA FATADELE CLADIRILOR

“Si eu ma intreb de ce n-am marit mai demult impozitele pentru proprietarii cladirilor din centrul istoric care nu-si reabiliteaza fatadele”. Este raspunsul primarului Brailei, Marian Dragomir, atunci cand l-am intrebat de ce abia acum, dupa 2 ani de mandat, a decis sa ia masuri mai severe in legatura cu proprietarii din zona centrului istoric care isi lasa cladirile intr-o stare avansata de degradare, afectand imaginea orasului.

Intrebarea a venit in contextul in care zilele trecute, edilul a anuntat pe o retea de socializare ca incepe “revigorarea” centrului istoric, ca Primaria va finaliza in 2019 reabilitarea cladirilor pe care le detine in zona respectiva si ca va propune Consiliului Local cresterea impozitului pe cladire cu 500% pentru cei care nu au fatadele reabilitate (propunerea urmand a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019).
Dragomir are, totusi, o explicatie – a sperat ca proprietarii acelor cladiri sa inteleaga de vorba buna:  “Am sperat in intentia noastra de a ne renova cladirile, de a dori ca fatada casei fiecaruia sa fie una intr-o stare decenta, dar am constatat ca sunt 2 aspecte: unii cetateni nu au bani si unii nu doresc. Iar noi toti, brailenii, vrem sa fie un centru istoric cu care sa ne mandrim. Iar daca acest lucru nu s-a putut face in atatia ani de zile doar prin rugaminti, in ceea ce priveste reabilitarea fatadelor, acum am ajuns la solutia prin care nu venim doar cu o impunere, ci venim si cu o stimulare a celor care isi reabiliteaza fatadele. Noi nu vorbim astazi doar despre supraimpozitarea cu 500% a celor care nu-si reabiliteaza fatada; vorbim si de o facilitate fiscala referitoare la scutirea la plata impozitului pe cladire timp de 3 ani, pentru cei care isi reabiliteaza imobilul cu autorizatie de construire si cu proces verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.

La fel si cu cei care isi vor deschide terase pe zona pietonala a strazii Mihai Eminescu, unde dorim sa le oferim facilitati fiscale – respectiv scutire de la plata autorizatiei de functionare tuturor celor care deschid terase si folosesc unul dintre cele 3 modele pe care Primaria municipiului le va aproba, referitoare la mobilierul stradal al teraselor din centrul istoric”.