DRAGOMIR: SPER CA DIN MARTIE, INTR-O TREIME DIN MUNICIPIU SA SE TREACA LA COLECTAREA SELECTIVA A GUNOIULUI

Primarul Brailei, Marian Dragomir, spune ca din luna martie, este posibil ca unul dintre cei 3 operatori de salubritate din municipiu sa inceapa colectarea selectiva a deseurilor, astfel incat cei care acum critica majorarea taxei de salubritate sa aiba posibilitatea sa contribuie efectiv la reducerea cantitatii de deseuri, nu doar sa acuze pe unii si pe altii. Dragomir nu a vrut sa precizeze despre ce firma este vorba, “ca sa nu fie acuzat ca-i faca reclama”, insa spune ca o treime din oras va beneficia de noul sistem de lucru, in care se va lucra cu 2 tipuri de pubele: pentru gunoi umed si pentru gunoi uscat.
Edilul sef a explicat ca firma respectiva a adus si o statie de sortare mobila, astfel incat se vor face primii pasi pentru reducerea cantitatii de deseuri depozitate la groapa de la Muchea: ”Are deja adusa statia de selectare, urmeaza sa aduca si containere pentru a colecta pe doua fractii: gunoi uscat si gunoi umed. Gunoiul umed merge in continuare la groapa, iar gunoiul uscat merge la statia de sortare. Gunoi uscat inseamna hartie, carton, sticla, plastic, metal, iar gunoiul umed este cel menajer pe care-l producem fiecare. Si urmeaza sa avem un inceput al colectarii selective in municipiul Braila, am putea sa spunem, in luna martie. Ramane sa vedem daca vin si containerele, sa le amplasam in oras, care este stadiul”.
Dragomir a mai spus ca in cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deseurilor (SMID) au fost achizitionate containere pentru fiecare localitate, dar deocamdata, acestea nu poti fi date operatorului respectiv, pentru a fi folosite, deoarece nu avem un operator unic, asa cum impune SMID.
Edilul sef a mai declarat ca asteapta vesti bune, in sensul inceperii colectarii selective, si de la a doua societate de salubitate si apoi de la cea de-a treia, sau exista posibilitatea acestea sa colaboreze, daca vor dori, pentru a extinde noul sistem de colectare a gunoiului. In acest ultim caz, al colaborarii, cei 3 operatori ar putea folosi in comun statia de sortare mobila, care are o capacitate de 30.000 tone lunar.
Comentariul primarului Dragomir pe acesta tema, aici: