DRAGOMIR: STIU CA VA FI AFECTAT BUGETUL CUP DUNAREA, DAR IMI MENTIN IDEEA DE A REDUCE SUBSTANTIAL TAXA PE APA DE PLOAIE

Primarul Brailei, Marian Dragomir, declara ca isi mentine propunerea vizand reducerea “substantiala” a taxei pe apa de ploaie, desi este constient ca aceasta ar afecta serios bugetul CUP Dunarea. Dragomir spune ca daca va primi avizul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si Asociatiei Romane de Standardizare (ASRO), va propune aceasta reducere cu circa 50% in AGA la ADI Dunarea si acolo se va vota: “Noi am inaintat deja o propunere catre ANRSC si ASRO, prin care le-am facut 2 propuneri: una este de reducere a coeficientilor de la 0,6 la 0,5 si de la 0,08 la 0,02. Pe de alta parte, le-am mai facut si o propunere de realizare a unei medii anuale pentru apa de ploaie, asa cum era inainte.

Asteptam raspunsul de la cele 2 institutii care au atributii in acest domeniu. Daca vor da aviz, vom intra in sedinta de AGA de la ADI Dunarea, pentru adoptarea formulei pe care dansii ne-o recomanda; daca nu, va fi nevoie de o modificare a legislatiei”.

Marian Dragomir a sugerat astazi ca reducerea incasarilor, rezultata din micsorarea taxei pe apa de ploaie, ar urma sa fie compensata partial prin reducerea furturilor de apa: “Este adevarat ca pentru CUP este un impact major, este la fel de adevarat faptul ca in prezent se factureaza mai putina apa de ploaie decat intra in Statia de epurare, dar vom decide impreuna cu toti primarii din judetul Braila la sedinta de la ADI Dunarea si vom lua si masuri in paralel, pentru diminuarea pierderilor de la CUP Dunarea”.

Printre masurile vizate de Municipalitate se afla cele legate de montarea apometrelor inteligente si eliminarea platii in sistem pausal, astfel incat sa se reduca la minimum furtul de apa pe care, spune Dragomir, il practica unii cetateni. Primarul n-a mentionat insa nimic despre reducerea pierderilor masive de pe reteaua de alimentare cu apa, din cauza conductelor vechi – problema care trebuia rezolvata de CUP Dunarea si pentru care cetatenii n-au nicio vina, dar pe care, pana la urma, o platesc tot ei, din buzunarul propriu.

Pe de alta parte, edilul sef a confirmat ca intre propunerile facute ANRSC  si ASRO se afla si aceea de a reduce la zero taxa pe apa de ploaie in cazul suprafetelor de pamant (gradini, etc), precum si varianta unei taxe fixe pe apa de ploaie.

Mai multe detalii pe aceasta tema, aici: