Dragomir: Sustin achizitia de autobuze noi pentru transportul in comun. Tramvaiele noi si autobuzele electrice vor fi cumparate doar pe bani europeni

159

Candidatul PSD la Primaria Brailei, Marian Dragomir, declara ca modernizarea transportului public de calatori va fi una dintre prioritatile sale, iar in acest context, dotarea firmei „Braicar” cu mijloace de transport noi este o necesitate. Dragomir are planuri foarte detaliate cu privire la numarul autobuzelor ce trebuie cumparate in fiecare an si la investitia ce trebuie facuta din banul public: „La cele 23 de autobuze noi cumparate in ultimii ani se vor adauga alte autobuze noi si moderne. In fiecare an vom cumpara cel putin 10 autobuze, ajungand la finalul celor 4 ani de mandat la un numar de 40 de autobuze necesare unui transport modern si eficient. Autobuzele cumparate vor intruni conditii de confort si vor avea capacitati de transport diferite, pentru a putea transporta calatori la ore de varf, dar si in functie de configuratia strazilor din cartiere.

Astfel, vom achizitiona autobuze de capacitate medie 22-24 de locuri pe scaune si 55 in picioare, la un pret de aproximativ 110-130 mii euro/bucata (plus TVA) si autobuze de capacitate mica 16 locuri pe scaune si 25 in picioare, la un pret de aproximativ 50-60 mii euro/bucata (plus TVA).

Toate achizitiile se vor face prin Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), obligatoriu pentru institutiile publice, dar si pentru a da dovada de transparenta si eficienta in cheltuirea banilor publici. Alocarea fondurilor se va face de la bugetul local. Prefer achizitia prin plata integrala, deoarece leasingul, in acest caz, dubleaza suma platita la final”.

In ceea ce priveste transportul electric, Dragomir sustine ca acesta este „o provocare”, iar preturile sunt destul de mari: „Din acest motiv, voi sustine cumpararea de autotobuze electrice care au preturi incepand de la 300 mii euro/bucata (plus TVA) si o autonomie de aproximativ 200 de km, doar prin programe europene.

Un tramvai nou, de ultima generatie, produs la Arad, costa 1 milion de euro/bucata plus TVA. Aceste preturi sunt, din punctul meu de vedere, foarte mari, motiv pentru care in cei 4 ani de mandat voi propune Consiliului Local sa analizeze si dotarea in paralel cu tramvaie second hand, care au preturi incepand de la 10.000 euro bucata, la care se adauga costrul transportului, de aproximativ inca 10.000 euro. Tramvaiele noi  vor reprezenta o prioritate, dar vor fi cumparate doar accesand programe cu finantare europeana”.