DRAGOMIR: TRANSMITEREA UNUI COMUNICAT DE PRESA PRIN CARE SE INCEARCA FORTAREA UNEI CRESTERI A TARIFULUI PENTRU SERVICIILE DE SALUBRITATE ESTE UN SANTAJ LA CARE PRIMARIA NU VA DA CURS
Primarul Brailei, Marian Dragomir, considera ca RER Ecologic Service SRL incearca sa santajeze Municipalitatea, prin transmiterea comunicatului de presa in care firma respectiva anunta ca a cerut o crestere a tarifului pentru serviciile de salubritate pe care le presteaza si acuza Primaria de masuri abuzive, precum si de faptul ca nu si-a indeplinit obligatiile legale in relatia cu operatorii de profil.
Dragomir a raspuns tot printr-un comunicat de presa, in care declara ca nu sustine propunerea de crestere a tarifului de colectare a gunoiului ceruta de RER Ecologic Service: “Singura indexare sustinuta de mine este reprezentata de rata inflatiei.
Cresterea pretului in motivarea RER priveste urmatoarele aspecte:
– cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2020. Acest aspect va fi analizat cand va fi cazul, daca va mai creste salariul minim.
-suma de bani perceputa de la locuitorii tuturor localitatilor are ca destinatie finala Fondul de Mediu. Banii sunt folositi de Guvern si nu au ca destinatie directa beneficiul ceteanului. Nici macar un leu din aceasta taxa nu ramane in municipiul Braila pentru proiecte de colectare selectiva sau modernizarea infrastructurii.
Transmiterea unui comunicat de presa prin care se incearca fortarea unei cresteri a tarifului este un santaj la care Primaria nu va da curs.
In anul 2017 guvernul PSD a suspendat acest bir aplicat locuitorilor. Solicit ca si acest nou guvern sa suspende colectarea banilor de la populatie pentru cheltuielile guvernului. Nu aceasta este Romania Normala, in care brailenii platesc bani pentru indestularea bugetului national”.
De asemenea, conducerea RER a mai acuzat faptul ca incepand cu luna noiembrie 2015 si pana in decembrie 2018, Primaria Braila a retinut societatii in mod abuziv 15% din plata fiecarei facturi de prestatii confirmate, respectiv 1.921.987 lei (sume+penalitati)”.
Raspunsul primarului este ca “penalizarea de 15% aplicata tuturor societatilor de salubrizare din Braila care nu au respectat procentul de colectare selectiva (Braicata, ECO si RER) este conform legislatiei in vigoare si hotararilor de Consiliu Local care au fost votate in unanimitate”.
Conducerea RER a mai acuzat “incearcarea autoritatii publice locale de a transfera niste obligatii legale in mod abuziv in sarcina operatorilor de salubritate”, prin faptul ca “in municipiul Braila (de altfel, ca in tot judetul Braila) nu au fost luate masuri pentru realizarea unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice unui serviciu de salubrizare performant, in scopul atingerii tintelor de reducere a cantitatilor de deseuri supuse depozitarii, in acord cu cerintele legale de mediu”.
Marian Dragomir a raspuns ca “obligatia societatilor de salubrizare este prestarea unui serviciu calitativ si la timp, colectarea selectiva si scaderea cantitatilor de gunoi.
Primaria Braila a montat peste 250 de module de colectare selectiva si va continua. In paralel, a fost platita integral contributia municipiului pentru Sistemul de Management Integrat al Deseurilor.
Consiliul Judetean Braila a finalizat statia de sortare de la Vadeni si va organiza licitatia pentru operatorul unic”.
Amintim ca potrivit reprezentantilor RER (dar si reprezentantului firmei Brai-Cata), obligatiile legale ale Primariei vizeaza mult mai mult decat montarea unor module de colectare selectiva, ele prespun o intreaga infrastructura tehnico-edilitara specifica serviciului de salubrizare, adica statii de producere a compostului, statii de transfer, statii de sortare, incineratoare, statii de tratare mecano-biologice. Aceasta infrastructura ar trebui pusa la dispozitia operatorilor de catre Primarie – lucru care nu s-a intamplat, fiindca in municipiul Braila nu exista asa ceva.