DSVSA: PORCII CRESCUTI IN GOSPODARIILE POPULATIEI AJUNG PE PIATA, IN MACELARII, DOAR DACA SUNT SACRIFICATI IN ABATOARE AUTORIZATE

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila aminteste persoanelor care cresc porci in gospodarii ca in cazul in care sacrifica animalele in curtea proprie nu au dreptul legal de a introduce pe piata carnea respectiva, aceeasta urmand a fi destinata strict consumului familial.

Avand in vedere ca se apropie Sarbatorile de iarna, DSVSA mai precizeaza ca este interzisa taierea animalelor, in scopul comercializarii carnii sau produselor pentru consum public, in alte locuri decat cele autorizate sanitar. In ceea ce priveste carnea la carcasa introdusa pe piata in vederea comercializarii,  aceasta activitate este permisa numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

* carnea sa provina din abatoare autorizate

* sa fie marcata cu o marca de sanatate de forma hexagonala pentru abatoarele din tara, respectiv cu o marca ovala, pentru carnea din import

* sa fie insotita de certifiat de sanatate publica veterinara.

Cat priveste porcii crescuti in gospodariile populatiei, inspectorii sanitar – veterinari informeaza ca exista o singura posibilitate ca acestia sa ajunga pe piata, in macelarii, si anume “sacrificarea sa se realizeze intr-un abator de mica capacitate autorizat”.

DSVSA avertizeaza brailenii sa se aprovizioneze cu carne pentru Sarbatorile de iarna doar din unitati autorizate, fie ca este vorba despre carnea de porcine, ovine, bovine sau cea de vanat, fiindca sunt multe riscuri de imbolnavire la care se pot expune, intre care: antrax, cisticercoza, echinococoza, scrapia de la ovine, etc.