Dunarea continua sa fie poluata cu dejectii animaliere, la Tichilesti
*acuzatia este facuta de un localnic din comuna
Poluare sistematica a Dunarii, inregistrata in zona localitatii brailene Tichilesti. Este ceea ce reclama, de ani de zile, un satean din comuna, care ne-a sesizat in mai multe randuri in legatura cu dejectiile porcine provenind de la Complexul zootehnic Tichilesti, care sunt aruncate de cateva ori pe saptamana in fluviu si acopera apa cu o spuma murdara, cu miros pestilential. Marian Gheorghe spune ca mirosul oribil din apropierea Dunarii ii aduce la disperare pe sateni, iar acesta vine de la canalul de deversare a apelor uzate din complexul zootehnic din apropiere, in care sunt crescuti cateva zeci de mii de porci: ”Situatia este neschimbata si in Dunare ajung aceleasi mizerii. Eu am continuat sa mai filmez si sa mai postez pe youtube, dar autoritatile sunt <<inerte>> la astfel de probleme”.
Oamenii sustin ca la fiecare 2-3 zile, sunt aruncate in apa fluviului resturile animaliere ce innegresc apa si-i dau un miros care patrunzator, care se simte de la mare distanta. In plus, mizeriile ce curg pe conducta formeaza o spuma cu aspect galben-murdar, care acopera apa fluviului pe langa mal si polueaza intreaga zona. Localnicii – inclusiv Marian Gheorghe – au facut numeroase plangeri, iar de cateva ori, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Sistemului de Gospodarire al Apelor s-au deplasat la fara locului, de unde au prelevat probe de apa.
De fiecare data, patronul fermei zootehnice, Gheorghe Caruz, precum si angajatii sai, au declarat ca apele uzate sunt trecute printr-o statie de epurare, inainte de a fi deversate in Dunare, asa incat nu poate fi vorba despre niciun fel de poluare de la firma lor.
Pe de alta parte, insa, potrivit datelor Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, anul trecut, una dintre “problemele semnificative din Braila” a fost poluarea apelor Dunarii, in urma deversarii de dejectii porcine de la Complexul de porci din localitatea Tichilesti. Mai exact, in urma inregistrarii unor reclamatii, inspectorii de mediu au facut verificari si au stabilit ca apa deversata in fluviu depasea cu mult standardele de poluare admise. Rezultatul: amenzi in valoare totala de 155.000 lei si instituirea regimului de supraveghere speciala, in cursul anului 2013.
Dupa cat se pare, aceste amenzi nu au schimbat cu nimic situatia din teren, dat fiind ca, dupa cum ne-a informat localnicul Marian Gheorghe, Dunarea este poluata in continuare la Tichilesti. Acesta ne-o furnizat si imagini filmate in zona, luna trecuta.