DUPA CE A VOTAT PROIECTUL MAJORARII TAXEI DE SALUBRITATE, CONSILIERUL CAPRARIU PARTICIPA LA PROTESTUL IMPOTRIVA MAJORARII TAXEI: AM VOTAT O PROCEDURA, NU O MAJORARE!

Consilierul municipal Lucian Caprariu (independent) s-a alaturat braileanului Costel Margarit, in protestul acestuia fata de majorarea taxei de salubritate cu 54%, incepand din acest an. Prezenta lui Caprariu la actiunea de protest initiata de Margarit a parut unora usor ciudata, in contextul in care  consilierul a votat in sedinta CLM de la finele anului trecut in favoarea proiectului de hotarare ce viza majorarea acestei taxe de salubritate.

Intrebat care este explicatia pentru aceasta situatia paradoxala, Lucian Caprariu a declarat pentru MD Press ca de fapt, ceea ce a votat el a fost “o procedura de plata”, in contextul in are majorarea nu era decisa de catre CLM, ci de catre Guvern. Mai exact, Consiliul Local Municipal nu a facut decat sa ia act – prin vot, ce-i drept – ca exista o noua procedura de calcul pentru taxa de salubritate si sa aprobe acest lucru, astfel incat  incepand cu 1 ianuarie, sa se poata colecta gunoiul din Braila in noile conditii: “Bineinteles ca am votat. Am votat pentru ca s-a votat o procedura de plata, pentru ca de fapt, colectarea acelei taxe se face prin operatorul de salubritate.

Eu sunt solidar insa cu protestul lui Costel Margarit, ca cetatan, pentru ca noi toti suntem obligati sa platim, pentru ca autoritatea publica nu si-a facut treaba. Dar taxa asta este impusa de Guvern, deci nu de noi, de Consiliul Local, ea oricum ar fi fost majorata. In acea hotarare, noi nu am votat cresterea sau taxa, noi am votat o procedura de plata, este simplu. Este pur si simplu o procedura…

Eu am paticipat la acest protest din solidaritate fata de Costel Margarit si fata de cauza, fata de idee, in general. E in neregula, pentru ca pana acum nu au facut nimic nici comunitatea, nici autoritatea publica, ca sa reducem cantitatea de deseuri pe care o ducem la groapa de gunoi”.

Amintim ca la finele lunii decembrie, CLM Braila a aprobat majorarea tarifelor pentru serviciului de salubrizare prestat pentru populatie, in anul 2017. Mai exact, daca in 2016, taxa de salubritate a fost de 7,15lei/persoana/luna, pentru anul 2017, taxa a crescut la 11lei/persoana/luna.

Dupa cum s-a explicat, aceasta majorare de tarif a fost impusa de punerea in aplicare a unui act normativ care prevede reducerea in fiecare an a cantitatii de deseuri menajere cu 15%, comparativ cu anul anterior, pentru a diminua poluarea, in conformitate cu o directiva europeana. In caz contrar, se aplica penalitati, sub forma asa-numitei “taxe de mediu”.

La nivelul municipiului Braila, administratia a constatat ca in anul 2016 nu numai ca nu s-a redus cantitatea de gunoi ridicata de la populatie, comparativ cu 2015,  ci chiar s-a majorat cu un total de circa 3.500 de tone, ceea ce a atras o penalizare care, a efect, a dus la majorarea taxei de salubritate.