După ce deputatul Popa a acuzat PSD că a susținut o majorare a pensiilor mai mică decât a dorit PNL, senatorul Rotaru afirmă: „Majorarea veniturilor pentru pensionari este un obiectiv major al PSD. Pensionarii cu cele mai mici venituri vor beneficia de cele mai mari creșteri”

„Majorarea veniturilor pentru pensionari este un obiectiv major al PSD” – este declarația președintelui PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru. Aceasta vine după ce președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, afirmase într-un comunicat de presă că s-a văzut încă o dată că PSD-ul are un discurs populist, dovadă poziția social-democraților la discuțiile din coaliția de guvernare cu privire la majorarea pensiilor: „Când PSD era în opoziție cerea vehement majorarea pensiilor cu zeci de procente. Acum, când e la putere, PSD a propus o majorare a pensiilor mai mică decât a cerut PNL”.

Liderul PSD Brăila susține în propriul comunicat de presă că, de fapt, partidul său a dorit ca pensiile să fie majorate în procente diferite, astfel încât vârstnicii cu pensiile cele mai mici să beneficieze de majorările cele mai mari: „Partidul Social Democrat a reușit să convingă Coaliția de guvernare să adopte o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor, astfel pensionarii cu cele mai mici venituri vor beneficia de cele mai mari cresteri. Începând de anul viitor cei mai vulnerabili pensionari vor avea parte de o majorare a pensiei cu până la 45%. Prin modelul de majorare propus de PSD vor fi ajutate acele persoane care au fost cel mai grav afectate de creșterea prețurilor.

Peste 2 milioane de pensionari cu venituri cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei vor avea parte de o creștere a veniturilor anuale între 35% și 45%. Această creștere este compusă din: majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1.000 de lei, un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei și voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei la fiecare două luni.

Pensionarii care au o pensie între 1.501 și 2.000 de lei (950.000 de persoane) vor beneficia de o majorare a veniturilor anuale între 22% și 25%, care se va compune din creșterea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 800 de lei și un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei.

Un milion de pensionari care au pensii între 2.001 și 3.000 de lei vor beneficia de o majorare cuprinsă între 14% și 15% a veniturilor anuale care va fi formată din majorarea punctului de pensie cu 12,5% și un ajutor anual de 600 de lei.

Pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei vor beneficia și ei de majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

Prin majorarea punctului de pensie se realizează în sfârșit acea creștere cu 40% prevăzută inițial în Legea Pensiilor și care însemna o valoare a punctului de pensie de 1.775 lei. Guvernele de dreapta au amânat de mai multe ori această majorare, operând doar creșteri mici ale punctului de pensie. Începând cu anul 2023, în urma majorării punctului de pensie, valoarea acestuia va ajunge la 1.784 lei”.