După ce s-a aflat că un imobil al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila este încadrat în clasa de risc seismic I, unii părinți amenință că dacă de luni nu sunt relocate clasele, nu-și mai lasă copiii la școală. Directorul Antonescu: „De luni nu va mai învăța nimeni acolo. Se știa din 2019 că acel imobil este încadrat în clasa de risc seismic I”

Îngrijorare extremă a părinților elevilor de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila, după ce Ministerul Educației a anunțat public pe 21 februarie că la nivelul țării sunt 39 de clădiri ce aparțin unor școli, care sunt încadrate în clasa de risc seismic I, iar una dintre acestea este Corpul B al unității de învățământ brăilene.

Astăzi a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al liceului, iar reprezentanții părinților au fost foarte vehemenți, unul dintre aceștia declarând că dacă până luni – când revin copiii din vacanță – nu se găsește un alt spațiu în care să se facă orele, nu-și va mai lăsa copilul la școală.

”S-a întâmplat în Turcia, se poate întâmpla oricând și în România!”, a spus în sedința CA un părinte, cu referire la recentul cutremur din Turcia.

Din ce am mai aflat, părinții a peste 800 de elevi ai unității de învățământ au făcut în noiembrie 2022 o petiție în care au cerut să fie mutați copiii din Corpul B, dar nu s-a rezolvat mare lucru – doar 3 clase au fost relocate.

Directorul Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, prof. Gheorghe Antonescu, a declarat astăzi că în Corpul B – construit prin anii ’70 – își desfășoară activitatea 400 de copii, dar de luni să nu se vor mai face niciun fel de cursuri acolo. El a afirmat că demersurile de relocare a elevilor au început din octombrie 2022, când Primăria a fost alocat special în acest scop trei clase la Centrul ”Bunici și nepoți” și că oricum, conducerea liceului avea de gând ca „ușor, ușor” să procedeze la relocarea tuturor claselor.

Dat fiind că Ministerul Educației a dat publicității aceste date, iar părinții au aflat în ce pericol se află copiii lor, a căzut varianta cu „ușor, ușor”, așa că s-a luat astăzi decizia ca restul copiilor să învețe în Corpul A, unde se va trece la învățământul în două schimburi și în corpul de clădire de pe Bulevardul Panait Istrati.

Antonescu a mai afirmat că nu e atât de simplu să fie mutați copiii în alt spațiu, dat fiind că dincolo de clasele cu profil general, în Corpul B se desfășurau și orele de muzică (pian și alte instrumente): „Vom cere și ni se va aloca cu siguranță – autoritățile sunt alături de noi – un alt corp de clădire undeva. La muzică este o anumită specificitate, este profesor și elev”.

Întrebat când s-a aflat că acest corp de clădire este unul cu risc seismic I, directorul a recunoscut că s-a făcut un studiu în anul 2019 din care rezulta acest lucru „și de atunci se caută soluții”.

Unii părinți ne-au declarat indignați că după realizarea acelui studiu din 2019 nu li s-a comunicat faptul că acea clădire a fost încadrată în clasa de risc seismic I, ci li s-a spus doar așa, la modul genenral, că există un risc seismic. Ei consideră că aveau dreptul să știe că zi de zi, copiii lor stau la cursuri într-o clădire atât de periculoasă.

Întrebat despre acest lucru, directorul Antonescu ne-a declarat: „Eu am preluat mandatul în 17 ianuarie 2022. De când am preluat mandatul am început să fac demersuri de mutare a copiilor”.

„Dar n-ați anunțat părinții nimic!”

„Am avut o discuție cu părinții la începutul acestui an școlar, atunci când am început să mutăm copiii de acolo.”

”Și le-ați spus că este risc seismic mare sau le-ați spus că e de dorit să mutați copiii?”

„Că există o anumită expertiză și e de dorit să începem ușor, ușor să mutăm copiii din coprul de clădire, pentru ca după aceea să putem face demersurile să intre în conservare acel corp de clădire, să fie reabilitat sau reconstruit”.

Întrebat dacă pe perioada mandatului său a făcut o cerere oficială către Primăria municipiului, în sensul de a solicita finanțare pentru consolidarea Corpului B al liceului, Antonescu a răspuns:

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns