După ce s-a aprobat bugetul județului în februarie, conducerea CJ Brăila și-a dat seama în luna mai că nu vor ajunge banii pentru deszăpezirea din iarna ce vine. Din fericire, problema s-a rezolvat rapid: CJ Brăila a aprobat azi suplimentarea bugetului alocat deszăpezirii
Situație de criză evitată în ultimul moment de conducerea CJ Brăila: astăzi, 30 mai, s-a aprobat în ședința de plen majorarea bugetului alocat pentru deszăpezirea drumurilor județene în iarna ce vine.
Cel puțin asta a declarat președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), când a fost întrebat pentru ce se suplimentează cu 20 de miliarde lei vechi bugetul la capitolul „Transporturi” printr-o rectificare făcută în luna mai, când bugetul a fost aprobat în februarie, deci n-a trecut atât de mult timp de atunci.
În documentele prezentate consilierilor rectificarea bugetară este explicată prin faptul că „se constată că estimările inițiale la anumite articole și alineate nu sunt suficiente pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității de întreținere și funcționare a drumurilor județene”.
Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) a fost curios să afle pe ce se vor cheltui acești bani, mai concret: „Capitolul «Transporturi» – se majorează cheltuielile cu 20 miliarde lei vechi, ținând cont că am votat bugetul acum puțină vreme. Ce cheltuieli imprevizibile au fost?”
„Deszăpezirea pentru iarna anului viitor… Întreținerea drumurilor județene… Nu vreți să avem bani pentru așa ceva?”, a răspuns Chiriac.
„Dar în buget nu au fost alocați bani?”
„Ba da; și suplimentăm. Domnule consilier, vă întreb, este o problemă pentru dvs să suplimentăm bugetul, că facem drumurile județene bune? Că avem bani pentru deszăpezire?”
„Nu, doar vreau să știu unde se duc acești bani.”
„Păi acolo se duc!”
„Unde?”
„La drumuri!”
„Sunt bani de rulaj pentru proiectul respectiv, până vin rambursările de la Guvern e o perioadă de în care noi trebuie să asigurăm fondurile”, a intervenit vicepreședintele Ionel Epureanu (PSD), omul care a dovedit încă o dată că e singurul din triada de la conducerea CJ Brăila care știe despre ce este vorba în propoziție, în privința modului în care se cheltuiesc banii la CJ.
„Am înțeles, m-am lămurit!”
„Sigur?”, a continuat Chiriac, care n-a priceput că a căzut în penibil cu răspunsul dat în necunoștință de cauză și chiar nu e momentul să o facă pe deșteptul cu alții.
„Da, nu era greu așa.”
„Hm… Dvs sunteți oricum nelămurit”.
Bucălău a cerut detalii și cu privire la alocarea sumei de 16.500.000 lei pentru reabilitarea și anveloparea Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila, proiect care se realizează cu o finanțare europeană nerambursabilă.
Mai exact, potrivit documentației prezentate consilierilor, cele 16,5 milioane lei reprezintă: 1,5 milioane lei „finanțare națională”, 8,5 milioane lei „finanțare externă nerambursabilă” și 6,5 milioane lei „cheltuieli neeligibile”.
În acest context, liberalul a întrebat: „De ce este nevoie de 6,5 milioane lei cheltuieli neeligibile, ținând cont de faptul că finanțarea este pe fonduri europene? Este cofinanțare sau pur și simplu vrem să plătim niște cheltuieli neeligibile?”.
„Da. Sunt cheltuielile de cofinanțare, așa se cheamă ele, neeligibile, sau dacă pe timpul derulării proiectului sunt vicii ascunse sau ceva, în momentul în care este semnat contractul de finanțare ne asumăm noi diferența de sumă. Contractul de finanțare este semnat pe o anumită sumă. Dacă în timpul derulării proiectului sunt anumite lucrări care nu au fost prinse, ținând cont că inginerii descoperă sau diriginții de șantier descoperă că acolo trebuie consolidat sau făcut ceva, aceste sume le suportăm noi din bugetul propriu, ca să meargă proiectul mai departe”, a răspuns Chiriac.
„Este o sumă consistentă 6,5 milioane de lei…”
„Ia uitați-vă cât este proiectul în totalitate!”
„Știu.”
„Păi faceți o comparație, cât este proiectul total, cu 6 milioane de lei! Dar eu mă gândeam că… știți, că aveți un expert la Cireșu din fonduri europene și poate face și mai repede, cu munca la negru!”, a spus Chiriac, aluzia fiind la președintele PNL Brăila, Alexandru Popa.
„Nu faceți mișto, că puteți face mișto până mâine dimineață!”
„Nu fac mișto, citez și eu din presă! Citez și eu ce scrie presa!”
„Și eu pot să citez din presă despre dvs până mâine dimineață!”
„Ia spuneți despre mine din presă, ce citiți din presă despre mine?”
„Cei 7 ani de acasă nu-mi permit să mă cobor la miștourile astea…”, a încheiat subiectul Bucălău.
În legătură cu proiectul „Creșterea eficienței energetice – reabilitare și anvelopare a Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila”, precizăm că în martie 2022 a fost semnat contractul între CJ Brăila și ADR Sud-Est, valoarea totală a acestuia fiind de aproape 8 milioane euro, din care aproximativ 4 milioane euro (mai precis, 14,950,493.44 lei) sunt eligibile, restul sumei urmând a fi acoperită cu bani din bugetul județului.
La momentul semnării contractului, directorul ADR Sud-Est, Luminița Mihailov, atrăgea atenția că lucrările legate de eficientizare energetică decontate de UE trebuie finalizate până în decembrie 2023, moment de la care nu se vor mai face decontări pe POR 2014-2020. Tot atunci președintele Chiriac declara că în cazul în care din diverse motive proiectul va avea întârzieri, CJ are suficienți bani pentru a-l finaliza cu o finanțare mai mică de la Uniunea Europeană sau chiar și fără această finanțare.