După ce s-a lovit iar și iar de un zid la nivel de municipiu, președintele Cuza Pirates a făcut apel la ajutorul CJ Brăila, în încercarea de a închiria o sală de sport pentru antrenamentele copiilor

O luptă care pare să fie fără sorți de izbândă, pentru a obține accesul într-o sală de sport în care copiii cu care lucrează să poată să-și desfășoare antrenamentele sportive – cu asta se confruntă de aproape un an de zile Mircea Totolici, președintele Asociației Club Sportiv Cuza Pirates.           Pare ciudat, dar e adevărat: în ditamai municipiul Brăila nu se poate găsi un liceu cu o sală de sport adecvată antrenamentelor de baschet, a cărei conducere să fie dispusă să o închirieze clubului amintit. Ceea ce a fost posibil timp de 17 ani dintr-odată nu mai este posibil, fiindcă mai nou, conducerile liceelor care au fost contactate în scopul perfectării unui contract de închiriere au avut revelația că elevii care joacă baschet (adică fac sport) le strică sala de sport…

În condițiile în care nu-și dorește decât să facă în continuare ceea ce a făcut în ultimii 17 ani, adică să închirieze o sală de sport, Mircea Totolici este cu atât mai frustrat de aceste refuzuri pe bandă rulantă, cu cât motivația care  le însoțește  este de-a dreptul penibilă. Faptul că elevii fac sport în sala de sport strică sala de sport?!

Peste noapte, baschetul a devenit un sport atât de distructiv? Sau în municipiul Brăila cineva are o problemă doar cu (baschetul practicat de) Cuza Pirates? A devenit Mircea Totolici (și implicit, Cuza Pirates) persona non grata în municipiul Brăila sau ni se pare nouă?

Poate fi satisfacția de a-l sabota pe Totolici  atât de mare, încât să merite problemele pe care le au cei peste 300 de copii ai clubului, care sunt obligați să se antreneze în condiții improprii, ceea ce duce, evident, și la afectarea performanțelor  lor sportive?

Din punct de vedere legal, Consiliul de Administrație al fiecărui liceu are putere de decizie în chestiunea care ține de închirierea sălii/terenului de sport al unității de învățământ respective. Din CA al fiecărui liceu fac parte, printre alții, și reprezentanți ai Consiliului Local Municipal, iar în plus, finanțarea unităților de învățământ vine prin intermediul Primăriei/CLM.

Dat fiind că demersurile sale s-au lovit de un zid la nivelul municipiului, la cea mai recentă ședință a CJ Brăila, Totolici a solicitat ajutorul consilierilor județeni, în contextul în care CJ Brăila a aprobat o finanțare în valoare de 163.642,80 lei pentru Programul sportiv „Baschetul la Brăila — campion pe teren, caracter în viață!”, realizat de Asociația Club Sportiv Cuza Pirates.

Mircea Totolici a declarat că fără sprijinul financiar pe care îl obține an de an din partea CJ Brăila, Cuza Pirates nu și-ar mai putea desfășura activitatea, însă dincolo de bani, sportivii au nevoie și de un spațiu adecvat pentru antrenamente: „Anul trecut pe acest proiect am avut 6 echipe înscrise în campionatele naționale și din 58 de meciuri am putut juca 8 la Brăila, deoarece de un an de zile este un blocaj doar la nivelul orașului Brăila pentru accesul copiilor în sălile de sport pe bază de închiriere sau de punere spre folosință gratuit sau cu plată, conform legii.

Aș dori, atât cât se poate din partea dvs, să găsim aplecarea necesară asupra acestui aspect. În lunile de vară încă mai putem folosi spațiile de afară, dar va fi al doilea an la rând în care vom pune copiii să facă antrenament într-o sală de atletism care este cât o treime din această sală. Clubul nostru are peste 300 de copii, toți din Brăila și singurul loc unde la ora actuală ne putem desfășura activitatea prin contract de închiriere – și vă mulțumesc pentru asta – este Sala Polivalentă. Este singurul loc unde putem juca meciuri oficiale sau putem face antrenamente cu acești copii.

Am discutat cu doamna ministru Ligia Decă, s-au făcut foarte multe diligențe pentru Primăria municipiului Brăila, către colegiile cu care 17 ani de zile am lucrat și de la care am fost înlăturați din anumite considerente care nu fac obiectul discuției de astăzi și vă rog frumos, domnilor consilieri, am spus că vrem să sprijinim performanța – haideți să sprijinim și această bază piramidală a copiilor din Brăila, să investim în ei, să le oferim spații în care să se poată antrena! Am rugămintea să căutăm o soluție legală – pentru că ea există, din luna ianuarie apărută în Monitorul Oficial – de a pune la dispoziție sălile de sport ale unităților de învățământ, pe un contract de închiriere sau gratuit”.

În ceea ce-l privește, președintele Iulian Chiriac (PSD) a declarat că nu ține de competența CJ Brăila închirierea sălilor/ terenurilor de sport ce aparțin unităților de învățământ din municipiu. Șeful județului a mai precizat că CJ este „într-o procedură de depunere de documente pentru a face o nouă Sală Polivalentă de 4000 de locuri, așa că lucrăm la partea de infrastructură pentru toate sporturile”.

Precizăm că până la construcția unei noi Săli Polivalente vor mai trece câțiva ani, în condițiile în care deocamdată lucrurile sunt la faza de depunere a documentației pentru obținerea unei finanțări.