E nevoie de ajutor pentru copiii refugiaților ucraineni: un grup de voluntari brăileni desfășoară activități de tip after school în limba ucraineană, însă totul se întâmplă într-un spațiu impropriu

Un spațiu de circa 100 mp, cu utilitățile aferente, în care să poată fi desfășurate activități educative de tip grădiniță și after school – de asta este nevoie, pentru ca un număr de circa 45 de copii ai unor refugiați ucraineni care și-au găsit adăpost în Brăila să se poată juca și să poată învăța în condiții adecvate.

Georgeta Rusu, voluntar în cadrul proiectului care oferă copiilor refugiaților activități de grădiniță și școală după școală, ne-a spus că micuții au fost înscriși la diverse unități de învățământ locale, însă marea lor problemă este că nu înțeleg limba română și ca atare, nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă la cursurile respective și de aceea unii dintre ei nu mai vor să meargă la grădiniță sau la școală, ci preferă să-și petreacă timpul în spațiul amenajat pentru ei în cadrul acestui proiect, pentru că pot vorbi în limba maternă.

Prof. Georgeta Rusu a precizat că voluntarii brăileni au demarat încă din luna martie diverse proiecte pentru a susține refugiații ucraineni: au făcut cursuri de limba română pentru adulți și pentru copii, apoi au organizat o școală de vară, iar acum, din toamnă, au organizat un gen de after school în care copiii desfășoară activități potrivite vârstei lor, în care se vorbește limba rusă sau ucraineană, pentru că totul se desfășoară cu participarea unora dintre refugiații ucraineni, adulți. În plus, în cadrul acestui proiect li se oferă și o masă caldă zilnic copiilor.

Ea ne-a vorbit însă despre dificultățile pe care le-au avut voluntarii în a găsi un spațiu în care să se desfășoare aceste activități, soluția provizorie fiind o încăpere ce le-a fost pusă la dispoziție de Biserica Gologota, care este însă prea mică pentru necesitățile celor 45 de copii.

Georgeta Rusu a făcut apel la persoanele sau firmele care pot pune la dispoziție un spațiu de circa 100 mp care să ofere condiții potrivite pentru activități cu copiii (căldură, apă potabilă, toalete). gratis sau contra unei chirii modice.