Echipa de juniori U16 Cuza Pirates Brăila și-a adjudecat locul II la Turneul internațional de baschet „Memorialul Mircea Petrișor”. Asta în condițiile în care sportivii Cuza Pirates sunt împiedicați să-și desfășoare antrenamentele în condiții normale
Echipa de juniori U16 de la Cuza Pirates Brăila s-a plasat locul II la cea de a treia ediție a Turneul internațional de baschet „Memorialul Mircea Petrișor”. Competiția s-a desfășurat în perioada 12 – 13 mai la Focșani, în organizarea clubului LPS Focșani și a reunit echipele: ABC Sonicks Junior Bârlad, LPS Focșani, ACS Cuza Pirates Brăila și Amirals Chișinău.
”Felicităm componenții echipei de U 16 pentru atitudinea și combativitatea de care au dat dovadă, cât și pentru faptul că au reușit să reprezinte cu mândrie Brăila și comunitatea locală”, a declarat Mircea Totolici, președintele ACS Cuza Pirates Brăila.
Din lotul echipei de juniori U16 de la Cuza Pirates Brăila care a făcut deplasarea la Focșani au făcut parte: Dan Tănase, Robert Milcu, Rareș Iliescu, Dragoș Vasile, Teodor Dobre, Teodor Gramă, Ciprian Panaite, Teo Enache, Ștefan Munteanu, Cristian Ghiorghiță, Alexandru Toma, Cristian Bunea, Alex Bedreag și Bogdan Gurău.
Precizăm că sportivii clubului amintit se antrenează din noiembrie 2022 în condiții improprii, pentru că nu s-a găsit nici acum o unitate de învățământ unde să fie primiți pentru a-și desfășura antrenamentele.
Contextul este următorul: ani la rând asociațiile sportive private au închiriat sălile de sport ale unor școli din municipiu pentru a-și desfășura antrenamentele, dar de la 1 noiembrie 2022 toate școlile din Brăila au reziliat contractele pe care le aveau cu cluburile sportive locale, pe motiv că închirierea sălilor de sport nu este legală, fiind asimilată unor activități economice (pentru că unitatea de învățământ încasa chirie). Ca urmare a acestei decizii, în județul Brăila circa 1500 de copii care fac parte din diverse cluburi sportive nu au mai avut unde să se antreneze.
În decembrie 2022 s-a schimbat legislația, astfel încât mai nou „bazele și instalațiile sportive ce aparțin unităților de învămâmânt pot fi puse la dispoziție gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice și juridice interesate, cu obligația desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora”. Unităților de învățământ li s-au dat 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, pentru a introduce în regulamentele lor aceste prevederi legate de accesul la curțile și terenurile de sport pe care le au în folosință.
Deși la finele lunii martie ar fi trebuit ca totul să poată reveni la normalitate din acest punct de vedere, iar cluburile sportive să-și poată relua antrenamentele în condiții optime, se pare că unele cluburi sunt supuse la un adevărat embargo și pur și simplu nu reușesc să mai închirieze (deci să plătească!) o sală de sport pentru antrenamente. Este cazul clubului Cuza Pirates, căruia i se refuză de luni de zile accesul în sala de sport a unei unități de învățământ, deși nu se poate imputa nimic concret sportivilor, cu privire la modul în care au folosit sala de sport a Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” până în luna noiembrie 2023. Din ce am aflat, unul dintre pretexte este că „faptul că joacă baschet strică sala de sport”. Cum ar veni, sunt respinși pe motiv că faptul că fac sport strică sala de sport…
Și o precizare, ca să fim corecți cu directorii unităților de învățământ: dat fiind că pentru antrenamentele la baschet este necesar ca sala de sport să întrunească anumite condiții, din informațiile noastre, au fost contactate doar conducerile școlilor care aveau astfel de săli de sport, care sunt câteva în municipiu.
Dat fiind că președintele Cuza Pirates, Mircea Totolici, nu a dorit să facă declarații pe această temă, ne vom opri aici (deocamdată) cu comentariile, deși din ce am aflat pe surse, în acest caz este vorba de o intenție clară de a boicota activitatea sportivă a clubului amintit din partea unui om care teoretic ar trebui să susțină sportul brăilean. Dar când orgoliul personal e pe primul loc, nu contează că sunt afectați sute de copii prinși într-o activitate sportivă care le este benefică din mai multe puncte de vedere.