Echipa Helix din Brăila și Eva Mihaela Pacea, în topul național al roboticii, după First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024

În perioada 22-24 martie s-a desfășurat la Iași faza națională a Competiției First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024 – cea de a VI-a ediție a concursului la care a participat Helix, echipa de robotică a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.

„First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024 a început pe 9 septembrie 2023 și a trecut prin mai multe Meet-uri până la faza regională, inclusiv cel din ianuarie, de la Brăila, unde Helix s-a clasat pe podium. Au participat, de asemenea la meet-uri organizate împreună cu sau de prietenii lor de la RoSophia și Byte Force din Galați, Smart Cluster din Bacău, AICitizens și BrickBot din Focșani.

Pentru că aceste concursuri nasc prietenii și legături trainice între echipe, dar și între oameni”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Componența echipei Helix a fost următoarea: Maria Elena Sipică, Alexandru Petcu, Mario Peter Nistor, Sebastian Roșioru, Eva Mihaela Pacea, Mihai Chirovan, Codruț Caramarin, Ștefan Iordache.

Mentori: Silviu Octavian Gheorghe și Alin Roșioru.

Voluntari: Eduard Ion, Lorena Mihai, Diana Apostu și MaraPriceputu.

Alumni: doi foști membri ai echipei, actualmente studenți în București, care au făcut deplasarea alături de Helix la Iași,încurajându-i, susținându-i și sprijinindu-i – Andrei Popescu și Denis Andrei Chiriac.

Premiile obținute în fazele finale ale concursului au fost: CONNECT AWARD – unul dintre cele două mari premii de popularizare și FINALIST ALLIANCE – 1ST PIC AWARD la Regionalele de la Iași (8-10 martie 2024).

În ceea ce privește Finala Națională a First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024, ediția a VIII-a, tot la Iași, Helix a obținut INNOVATE AWARD – Locul II (Premiul Innovate Award evidențiază o echipă care gândește cu imaginație și are ingeniozitatea, creativitatea și inventivitate pentru a-și face ca proiectele să prindă viață, aducând idei inovatoare de la concept la realitate) și nominalizarea Evei Mihaela Pacea la DEAN’S LIST FINAL LIST.

„DEAN’S LIST este una dintre cele mai înalte distincții din cadrul FTC (FIRST Tech Challenge). Aceasta este acordată celor care au demonstrat excelență în construirea de roboți și implicarea în comunitatea FIRST. Câștigătorii DEAN’S LIST sunt recunoscuți pentru abilitățile lor de lider și pentru implicarea lor în inspirarea, încurajarea și orientarea altor tineri spre competițiile de robotică și dezvoltarea lor personală. Este un premiu care recunoaște nu doar performanțele tehnice, ci și atitudinea pozitivă, abilitățile de comunicare și capacitatea de a inspira și a motiva.

Eva Mihaela Pacea va reprezenta echipa Helix a Bibliotecii Județene «Panait Istrati» Brăila și România la Finala Mondială de la Huston, din Statele Unite.

Per total, în urma acordării premiilor, echipa s-a clasat pe locul 17 din cele 60 de echipe participante în faza finală, având în vedere că la startul competiției First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024 s-au înscris 197 de echipe din 240 existente la nivel național.

Reprezentanții Asociației Nație prin Educație au propus în acest an ca publicul să voteze, în baza unui formular online, 15 echipe preferate din cele 60 prezente în finala națională a FTC. Helix s-a clasat pe un meritoriu loc 12 în preferințele publicului din România.

Pentru noi ei sunt campioni, au arătat că au evoluat față de anul trecut și este primul an în care la fazele finale au luat patru premii.

Este și primul an în care voluntarii au mers alături de echipă inclusiv în deplasarea de la Finală, susținând și ajutând activ echipa pe parcursul derulării competiției. De la ediția trecută a FTC Romania și-au dorit mai mult, după premiile obținute la regională și națională, iar dorința și abnegația lor s-a concretizat printr-un premiu superior, ca importanță și pondere în concurs, premiului pe care l-au câștigat anul trecut. Și mai mult decât atât, au jucat finala de la Etapa Regională, care s-a disputat la Iași în intervalul 8-10 martie.

În această ediție componenții Helix au excelat la parte tehnică, mecanică, drive, control și programare și au reușit să facă față provocărilor din concursuri, inclusiv celor de natură tehnică, regrupându-se și remediind totul contracronometru. Au mers umăr la umăr cu cealaltă echipă brăileană, Velocity, ce merită, de asemenea, felicitări. Cele două echipe care au reprezentat Brăila s-au sprijinit, au comunicat și s-au ajutat pe tot parcursul concursului.

Din păcate, o parte dintre componenții Helix, fiind la finalul liceului, vor părăsi echipa, dar au promis că vor rămâne alături de Helix ca voluntari sau alumni, călăuzindu-i pe viitorii membri. Ca o recunoaștere a meritelor lor, decanul facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității «Gheorghe Asachi» din Iași le-a spus că au carnetele de student pregătite, dacă sunt interesați.

Echipa și mentorii s-au bucurat de un sprijin extraordinar din partea Bibliotecii Județene «Panait Istrati», a ANBPR – Filiala Brăila (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Romania – Filiala Brăila), a liceelor din care provin componenții echipei (Colegiile Naționale «Nicolae Bălcescu», «Gheorghe Munteanu-Murgoci» și «Nicolae Iorga» din Brăila) și nu în ultimul rând, a părinților, care le-au fost mereu alături, trup și suflet.

Biblioteca Județeană «Panait Istrati» a reușit și în acest sezon FTC să descopere vocații și să deschidă drumuri profesionale pentru tinerii brăileni”, se mai arată în comunicatul amintit.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns